15. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kulajdův nákyp s jablkem
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na lahodný nákyp s jablkem? Připravte si Kulajdův nákyp⁣ s jablkem a překvapte své chuťové buňky! Tento tradiční ‍český⁤ recept kombinuje křupavé kousky chleba nasáklé‌ vaječným krémem s osvěžujícími kousky čerstvého jablka. Zaručeně to bude váš nový oblíbený dezert! (SEO klíčová slova: nákyp s jablkem,​ Kulajdův nákyp, český recept)

Suroviny

  • 8 vajec
  • 500 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 4 jablka
  • 100 g másla
  • hrst strouhaného máku
  • cukr na posypání

Postup

  1. Ve vhodném hrnci rozehřejte máslo a‌ na něm orestujte na menší kousky nakrájená jablka do změknutí.
  2. V miskové míse smíchejte vajíčka s cukry a špetkou soli. Poté postupně přidávejte mléko, mouku a kypřící prášek do pečiva. ⁣Vše důkladně promíchejte, aby nevznikly hrudky.
  3. Přidejte strouhaný mák a orestovaná jablka, opatrně⁢ promíchejte do hmoty.
  4. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a urovnávejte⁤ lžící.
  5. Potrave pekáč vložte do předem​ vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi⁤ 40⁢ minut, nebo‍ dokud nákyp⁢ nezezlátne.
  6. Hotový nákyp posypte ​cukrem a nechte⁢ vychladnout. Podávejte nakrájený na ‍porce.