7. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kulajda se špenátem a vejci je tradiční česká polévka plná lahodného smetanového základu, šťavnatých kousků brambor a špenátu, která je dokončena míchanými vejci. Tento recept je skvělou volbou pro chladné dny, kdy si chcete dopřát teplou a sýtou pochoutku. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si doma tuto lahodnou polévku plnou chuti a výživy.
Suroviny
- 750g brambor
- 200g špenátu
- 1 cibule
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce octa
- 200ml smetany ke šlehání
- 500ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte je ve vývaru do měkka.
- Mezitím očistěte špenát, spařte ho vroucí vodou a rozmixujte na jemnou kaši.
- Cibuli nakrájejte na drobno a osmahněte na pánvi s máslem.
- Přidejte hladkou mouku a poduste dozlatova.
- Přilijte zeleninový vývar a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
- Poté přidejte uvařené brambory, rozmixovaný špenát a smetanu ke šlehání.
- Vše za stálého míchání zahřejte a přidejte ocet.
- V hrnci uvařte vejce na tvrdo, oloupejte je a nakrájejte na plátky.
- Před podáváním do polévky vmíchejte nakrájená vejce a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nakonec můžete podávat s křupavým chlebem nebo houskovým knedlíkem.