7. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kulajda se špenátem a vejci
zdroj: Recepty 24/7

Kulajda se špenátem ⁤a vejci je tradiční ⁣česká polévka plná lahodného smetanového základu, šťavnatých kousků ⁤brambor a špenátu,⁤ která je dokončena míchanými vejci. Tento recept je skvělou volbou pro chladné dny, kdy si​ chcete ​dopřát teplou a sýtou pochoutku. ⁤Sledujte náš ‌jednoduchý recept a připravte si doma tuto lahodnou polévku plnou chuti ​a výživy.

Suroviny

  • 750g brambor
  • 200g špenátu
  • 1‌ cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce octa
  • 200ml smetany ke‍ šlehání
  • 500ml⁢ zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a⁤ uvařte je ve vývaru do měkka.
  2. Mezitím očistěte⁢ špenát, spařte ho vroucí vodou a rozmixujte ⁤na‌ jemnou kaši.
  3. Cibuli nakrájejte na drobno a ⁢osmahněte na pánvi s máslem.
  4. Přidejte hladkou mouku a ⁣poduste dozlatova.
  5. Přilijte ⁢zeleninový vývar a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  6. Poté přidejte uvařené ‌brambory, rozmixovaný špenát a smetanu‍ ke šlehání.
  7. Vše za stálého míchání zahřejte a přidejte ocet.
  8. V hrnci uvařte vejce na tvrdo, oloupejte je a nakrájejte na plátky.
  9. Před podáváním⁢ do polévky vmíchejte nakrájená vejce a ​dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Nakonec můžete podávat⁤ s křupavým chlebem nebo houskovým‍ knedlíkem.