9. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kufteh Yazdi
zdroj: Recepty 24/7

⁢Kufteh Yazdi je tradiční íránské jídlo,‍ které ⁤se skládá z pečeného směsi mletého masa, rýže a rozmanitých ⁣bylin a koření. Tento náročný⁤ recept⁢ vás ohromí⁣ svým bohatým ​a intenzivním chutěm. Vychutnejte​ si autentický kousek íránské kuchyně s tímto⁤ výjimečným ⁣receptem na Kufteh Yazdi.

Suroviny

  • 250 ⁢g‌ mletého hovězího masa
  • 100 g žluté čočky
  • 1‍ střední cibule‍ (nasekaná)
  • 2 stroužky ⁣česneku⁢ (nasekané)
  • 1 vejce
  • 1​ lžička ⁤mletého kmínu
  • 1⁣ lžička​ mleté ⁣kurkumy
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky‍ mletého černého⁤ pepře
  • 1‍ hrnek vařené rýže
  • ¼⁢ hrnku mouky
  • ¼ hrnku řepkového⁢ oleje
  • 2‌ lžíce slunečnicových⁣ semínek⁣ (oprášených)
  • 1 lžíce čerstvé máty​ (nasekané)
  • 1 lžíce čerstvé‍ petrželky (nasekané)

Postup

  1. Žlutou čočku uvařte ve ⁣vroucí vodě ‌asi 15 ‍minut, nebo dokud není⁤ měkká. Poté ji sceďte.
  2. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, ⁣vejce, uvářenou čočku, mletý ​kmín, kurkumu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud není směs hlad homogenní.
  3. Pak přidejte vařenou rýži a mouku ‍a znovu ⁢promíchejte, aby ‌byla všechna směs⁢ dobře spojená.
  4. Formujte malé placky z připravené⁣ směsi⁢ a mírně je zploštěte.
  5. V hluboké ⁣pánvi zahřejte‍ olej a smažte kufteh na‍ středním ‍plameni, ⁤dokud nejsou zlatě ‍hnědé z obou ⁤stran. Odstavte je na ubrousku, aby ​se zachytilo přebytečné množství‍ oleje.
  6. Na⁤ závěr ⁣posypte kufteh⁣ slunečnicovými‍ semínky, nasekanou⁢ máty ⁣a ‌petrželkou.
  7. Kufteh Yazdi je ​připraven k podávání. Můžete ho servírovat se zeleninovým salátem⁢ nebo ⁢rýží.