4. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
Křupavý pečený krocan s nádivkou
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte lahodný recept⁢ na křupavý pečený ⁣krocan s nádivkou, který potěší celou rodinu. Krok za krokem⁢ vám ukážeme, jak připravit tento tradiční ⁢vánoční pokrm plný bohatých chutí a aromatických ‌vůní. Buďte vařečekem ve své kuchyni a udělejte si⁢ radost skvělou večeří. S naším receptem se vám to určitě povede!

Suroviny

  • 1 krocan (cca 3-4 kg)
  • 200 ​g slaniny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g sušených brusinek
  • sůl, pepř, majoránka
  • olej

Postup

  1. Nejprve si připravíme nádivku. ⁢Nakrájíme slaninu, cibuli a česnek na drobné kostičky. Smícháme s nakrájenými sušenými brusinkami a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
  2. Krocanovi očistíme a dobře osušíme zevnitř i zvenku.
  3. Nádivku ⁢pak naplníme dovnitř‍ krocana a švy zavážeme provázkem, aby⁤ nádivka během pečení⁢ nevytekla.
  4. Krocan opepříme a osolíme zvenku a potřeme olejem.
  5. Předehřejeme troubu⁢ na 180°C a krocana vložíme na plech s vysokými ​okraji. Podlijeme trochou vody a pečeme asi 2-3 ⁢hodiny, nebo dokud není krocan krásně zlatý a⁢ křupavý.
  6. Při pečení krocana několikrát zalijeme výpekem, aby nevyschla.
  7. Po upečení krocana necháme chvíli odpočinout a pak⁢ můžeme ​podávat s přílohou dle vlastního výběru.