17. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Křehká zeleninová quiche
zdroj: Recepty 24/7

‌Hledáte delikátní a jednoduchý způsob, jak využít zeleninu ve vaší lednici? ‌Připravte si ​naši lahodnou ‌křehkou zeleninovou quiche! Tato výživná a plná chuti quiche je naplněná čerstvou zeleninou,⁢ jako‌ jsou špenát, paprika a cibule, na⁤ vrcholu se smetanovou omáčkou‌ a sýrem. S ​jedinečnou kombinací ingrediencí je tato quiche neodolatelně křupavá a perfektně ‍vyvážená. Vyzkoušejte naši recepturu na křehkou zeleninovou ⁢quiche a překvapte ‌svou rodinu a přátele fantastickým lahůdkovým jídlem!

Suroviny:

  • 200 g hladké ‌mouky
  • 100 g másla
  • 1⁢ vejce
  • Čerstvá zelenina podle chuti (např. paprika, cuketa, cibule, rajčata)
  • 100 g sýra (např. eidam nebo gouda)
  • 200 ml smetany ⁣ke šlehání
  • 4 vejce
  • Čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, oregano, tymián)
  • Sůl a pepř ⁢podle chuti

Postup:

  1. Nejdříve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, na kostičky nakrájené máslo ‍a vejce. Všechny ingredience spojte a vypracujte hladké⁤ těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a‍ nechte ho v lednici odpočinout minimálně 30 ​minut.
  2. Mezitím si připravte zeleninu. Na pánvi orestujte nakrájenou papriku, cibuli a ‌cuketu‍ do měkka. Rajčata nakrájejte na plátky. Sýr nastrouhejte ⁤na hrubém struhadle.
  3. Těsto ‍rozválejte⁤ na pomoučeném vále.⁢ Vyložte jím vymazaný a vysypaný koláčový plech. Ostrou stranou nože odřízněte přebytečné okraje těsta.
  4. Předehřejte⁢ troubu na ⁤180 stupňů Celsia.
  5. Na těsto rozložte ⁣připravenou​ zeleninu ⁣a sýr.
  6. V misce⁤ smíchejte smetanu, vejce a nasekané bylinky. Přidejte ⁢sůl ⁣a pepř podle chuti. Tuto směs zalijte přes zeleninu v plechu.
  7. Koláč dejte péct do vyhřáté trouby a pečte⁢ přibližně 30 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a nesbílne.⁣ Hotový koláč nechte krátce vychladnout a podávejte ho teplý.