3. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněný kuřecí satay je skvělým způsobem, jak si vychutnat tradiční indonéské jídlo. Tento recept vás zavede na chuťovou cestu plnou exotických chutí a vůní. Kuřecí kousky jsou napíchnuty na bambusové špejle a opékané do zlatova. Poté jsou posypané šťavnatou omáčkou z arašídů a podávané s osvěžujícím šalátovým přílohou. Pro milovníky pikantního jídla lze satay posypat dalším špetkou chilli a podávat s omáčkou Sriracha. Tento jednoduchý a přitom lahodný recept vás zaručeně nadchne a přivede do vaší kuchyně nádech Asie.
Kořeněný kuřecí satay
Suroviny
- 600 g kuřecího masa (nejlépe prsa)
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku (nastrouhané)
- 1 lžička červené papriky
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 lime
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z 1 limetky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a vložte je do mísy.
- Ve velké misce smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, hnědý cukr, arašídové máslo, nastrouhaný zázvor, nastrouhaný česnek, červenou papriku, citronovou šťávu, limetkovou šťávu, pomerančovou šťávu, limetkovou šťávu, sůl a pepř.
- Vymíchejte směs a zalijte nad nudličky kuřecího masa.
- Nechejte marinovat v lednici po dobu 1-2 hodin.
- Předehřejte grilovací pánvičku nebo gril na střední teplotu.
- Z každé strany grilujte kuřecí nudličky asi 3-4 minuty, dokud nejsou zlatavé a propečené.
- Hotové kuřecí satay podávejte s chilli omáčkou nebo arašídovou omáčkou.