17. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Kořeněný krocan s bylinkovou nádivkou je lahodný recept, který přinese do vašeho stolu výjimečnou chuťovou explozi. Krocan je zjemněn kořením a pečený do dokonalého zlatavého zbarvení. Bylinková nádivka dodává masu pikantní a aromatickou příchuť. Tento tradiční pokrm je ideální volbou pro vánoční oslavu nebo rodinnou večeři. Připravte si kořeněný krocan s bylinkovou nádivkou a uchvátíte své hosty skvělým jídlem!
Suroviny
- 1 kus krocana (cca 4 kg)
 - 50 g másla
 - 2 cibule
 - 4 stroužky česneku
 - 2 lžíce koření na krocana (sůl, pepř, mletá paprika, tymián, majoránka)
 - 200 g slaniny
 - 200 ml vývaru
 
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
 - Krocana očistěte a dobře opláchněte.
 - Vnitřek krocana osušte ubrouskem.
 - Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
 - Na sporáku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli s česnekem do zlatova.
 - Zahřejte vývar a smíchejte ho s orestovanou cibulí a česnekem. Přidejte koření na krocana.
 - Nádivkou naplňte krocana.
 - Krocana položte do pekáče a na hřbet položte plátky slaniny.
 - Pekáč přikryjte a pečte krocana přibližně 2,5 hodiny.
 - Během pečení krocana nezapomínejte na zalévání šťávou ze dna pekáče.
 - Po 2,5 hodinách odstraňte pokličku a vložte pekáč zpět do trouby na další 30 minut, aby se kůže krocana zezlátnula a zesklovatěla.
 - Po upečení nechte krocana ještě cca 15 minut odpočinout přikrytý fólií.
 - Následně můžete podávat s přílohou dle vašeho výběru.
 


