6. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Kořeněný chleba naan s česnekem
zdroj: Recepty 24/7


Objevte ⁤tradiční indický chleba naan s česnekem a kořením. Jednoduchý recept, který ‌můžete připravit doma. Chleba naan si zamilujete díky jeho jemné ​chuti a univerzálnosti. Ideální doplněk k masovým pokrmům,⁣ zeleninovým kari nebo jako příloha k obědu či večeři. Vyzkoušejte kořeněný⁢ chleba‌ naan s česnekem ještě dnes!

Chleba ⁤naan je tradiční‌ indická placka, která se vyrábí z kynutého ⁤těsta. Naan se těší velké oblibě díky své sypké textuře a výrazné chuti, kterou můžete⁤ dále obohatit o oblíbené koření či bylinky.‌ V našem receptu se podíváme na přípravu kořeněného naan chleba ​s česnekem.

Suroviny

  • 500 ‌g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 150 g jogurtu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky suchého droždí
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • Čerstvý ⁤koriandr pro ozdobu

Postup

Začněte tím, že​ ve velké míse smícháte mouku ‌se solí, cukrem, droždím a ‌kořením – kmínem, koriandrem a kurkumou. Důkladně promíchejte, aby⁢ se všechny suroviny spojily.

Jogurt ‌smíchejte s mlékem a postupně jej⁢ přilévejte do mísy⁣ s moukou.⁣ Míchejte do ⁢té⁢ doby, dokud se všechny suroviny nespojí dohromady a ⁢nezačne ‌se tvořit těsto.

Přeložte ​těsto na lehce pomoučněný vál a‌ začněte⁤ ho hnětem​ zpracovávat.⁤ Pokud‍ je těsto příliš lepkavé,přidejte trochu ⁢mouky.Pokud je naopak příliš suché, přidejte trochu mléka.Hnětejte těsto asi 10 minut, nebo dokud nezačne být pružné a ⁤hladké.

Umístěte‍ těsto zpět ⁤do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout⁤ na teplém místě, nebo​ dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte česnekové máslo. Česnek ​oloupejte a nasekejte⁤ nadrobno nebo vymačkejte.Smíchejte ho⁣ s rozpuštěným máslem a nechte stranou.

Po vykynutí těsto rozdělte⁤ na 6-8 kusů. Z‍ každého kusu vyformujte kouli a⁤ pak ji vyválejte na ​tenkou‌ placku.

Na pánvi ‍rozehřejte trochu másla a pečte naan chleby po jednom. Každý chleba pečte asi 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nezačne hnědnout a⁣ nevytvářejí se na něm bubliny.

Hotové naan chleby potírejte česnekovým máslem. Před podáváním je můžete posypat ​čerstvým⁢ koriandrem.

Chleba naan je skvělý ⁢jako příloha k různým‌ indickým jídlům, jako je třeba ⁤curry, ale také se ⁢hodí jako samostatný chleba k ‍mazání či grilování.

Příprava tohoto chleba sice vyžaduje trochu času a trpělivosti,⁤ ale výsledek​ stojí⁤ za to. Chleba naan s česnekem a kořením je chutný, ​měkký a aromatický a jeho vůně‌ okouzlí každého⁤ milovníka indické kuchyně.

Dobrou chuť!




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář