30. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněná thajská kokosová polévka je lahodná a exotická pokrm, který vás okouzlí svou vůní i chutí. Tato tradiční thajská specialita kombinuje čerstvé bylinky, koření a kokosové mléko, aby vytvořila bohatou a krémovou polévku. Vychutnejte si závan koriandru, citronové trávy a galangalu, které dodávají této polévce svůj charakteristický aroma. Přidejte do přípravy své oblíbené maso, ryby nebo zeleninu, a připravte si výjimečnou chuťovou jízdu do tajemného světa thajské kuchyně. Tato kořeněná thajská kokosová polévka je nejen výborná, ale také zdravá volba pro vaše chuťové buňky i tělo.
Suroviny
- 400 ml kokosového mléka
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 2 lžíce červeného kari koření
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky cukru
- 2 papričky nebo 1 lžička červené papriky (podle chuti)
- 150 g dušeného kuřecího masa (nebo krevet)
- 100 g rýže
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 1 malý zázvor
- Sůl a pepř podle chuti
- Pár lístků čerstvé koriandru na ozdobu
Postup
- Na pánvi rozpálíme řepkový olej a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a na malé kousky nakrájený zázvor.
- Přidáme na kostky nakrájený česnek a orestujeme, dokud nezačne vonět.
- Přilijeme vývar a kokosové mléko, přidáme kari koření, rybí omáčku, cukr, papričky nebo červenou papriku a necháme povařit asi 15 minut.
- V té době si připravíme rýži – uvaříme podle návodu na obalu.
- Do polévky přidáme dušené kuře nebo krevety, dochutíme solí a pepřem podle chuti a vaříme ještě pár minut, dokud masa nejsou prohřátá.
- Polévku podáváme zalitou polévkovou nebo hlubokou talíři s přidáním vařené rýže a ozdobenou čerstvými lístky koriandru.