30. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kořeněná Thajská kokosová polévka
zdroj: Recepty 24/7

Kořeněná ‍thajská ‌kokosová polévka je ​lahodná a ‌exotická pokrm, který vás okouzlí svou vůní i chutí.⁣ Tato tradiční thajská specialita kombinuje ​čerstvé ⁤bylinky, koření a kokosové mléko, aby vytvořila bohatou a ​krémovou polévku. Vychutnejte si závan koriandru, citronové‍ trávy a galangalu, které dodávají ‍této ‍polévce svůj charakteristický⁢ aroma. Přidejte do přípravy ‍své ‌oblíbené maso, ryby ⁤nebo zeleninu, ‍a připravte si výjimečnou chuťovou jízdu ​do tajemného světa thajské kuchyně.⁢ Tato kořeněná thajská kokosová polévka je nejen výborná, ale také zdravá volba pro vaše chuťové buňky i tělo.

Suroviny

  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml ‌vývaru (zeleninového ‍nebo kuřecího)
  • 2 lžíce ⁤červeného kari koření
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 papričky nebo‍ 1 lžička červené⁣ papriky (podle chuti)
  • 150 g dušeného kuřecího masa (nebo krevet)
  • 100 g rýže
  • 1‌ lžíce‌ řepkového oleje
  • 1⁢ střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 malý zázvor
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Pár lístků čerstvé koriandru na ozdobu

Postup

  1. Na pánvi rozpálíme řepkový olej a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, na​ kostičky nakrájenou mrkev a na malé kousky⁤ nakrájený zázvor.
  2. Přidáme na kostky nakrájený česnek a⁣ orestujeme, dokud nezačne vonět.
  3. Přilijeme vývar a kokosové mléko, přidáme kari koření, rybí omáčku, ‌cukr, papričky nebo​ červenou papriku a necháme povařit asi 15⁣ minut.
  4. V té⁤ době⁢ si ‍připravíme rýži‍ – uvaříme ‌podle návodu na obalu.
  5. Do polévky přidáme⁤ dušené ⁤kuře nebo krevety, dochutíme solí​ a pepřem podle‍ chuti⁣ a vaříme ještě pár minut, dokud masa⁣ nejsou prohřátá.
  6. Polévku podáváme zalitou polévkovou nebo hlubokou talíři s přidáním⁢ vařené rýže⁣ a‌ ozdobenou čerstvými ‍lístky koriandru.