13. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Kořeněná jáhlová polévka je lahodná a zdravá alternativa k tradičním polévkám. Tato polévka je plná výživných přísad, jako jsou jáhly, zelenina a koření. Jáhly přidávají polévce bohatou texturu a dodávají pocit sytosti. Kořenová zelenina, jako mrkev a celer, pak dodává polévce bohatou chuť a oba jsou také zdrojem vlákniny a vitamínů. Koření, jako kari, kurkuma a česnek, přidávají polévce pikantní a kořeněnou chuť, která jí dodává výrazný charakter. Tato jáhlová polévka je skvělou volbou pro všechny milovníky zdravého jídla, kteří si chtějí dopřát chutnou a vydatnou polévku plnou přírodních ingrediencí.
Suroviny
- 200 g jáhel
 - 1 cibule
 - 2 mrkve
 - 1 petržel
 - 1/2 kedlubny
 - 2 stroužky česneku
 - 1 l zeleninového vývaru
 - 1 lžička majoránky
 - 1 lžička kmínu
 - sůl a pepř dle chuti
 - olej na smažení
 - kopr nebo petržel na ozdobu
 
Postup
- Jáhly několikrát propláchněte pod tekoucí vodou.
 - Cibuli, mrkev, petržel a česnek nakrájejte na malé kousky.
 - V hrnci rozpálte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
 - Přidejte nakrájené mrkev, petržel a kedlubnu. Smažte několik minut, dokud zelenina nezměkne.
 - Přidejte jáhly a promíchejte.
 - Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
 - Přidejte majoránku, kmín, sůl a pepř.
 - Vše dobře promíchejte a vařte ještě dalších 5 minut.
 - Polévku ozdobte nasekaným koprem nebo petrželí.
 - Podávejte teplou.
 


