16. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Korejské bibimbap s marinovanou hovězí a opékanými zeleninami je lahodné a zdravé jídlo, které vás okouzlí svou rozmanitostí chutí a vůní. Tento autentický korejský recept kombinuje šťavnaté kousky marinovaného hovězího masa s křupavými opékanými zeleninami a dochucuje se omáčkou z míchané papriky a sójové omáčkou. Bibimbap je dokonalým spojením chuti, textury a atraktivní prezentace, která vás přenese do korejské kuchyně. Připravte si tento lahodný pokrm a zažijte exotickou korejskou gastronomii přímo u vás doma.
Suroviny
- 400 g hovězího masa (řízek nebo roštěnec)
- 200 g rýže
- 2 mrkve
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 4 česnekové stroužky
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce octa (rýžového nebo jablečného)
- 1 lžička mletého červeného pepře
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
- kousky avokáda a nori na ozdobu (volitelné)
Postup
- Marinování masa:
– Do mísy smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, sezamový olej, rybí omáčku, ocet, mletý červený pepř a mletou papriku.
– Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky a přidejte do marinády. Nechte v lednici odležet minimálně 30 minut. - Příprava rýže:
- Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
– Přidejte do hrnce s osolenou vodou a vařte podle návodu na obalu.
– Uvařenou rýži nechte odstát pod pokličkou. - Příprava zeleniny:
- Cuketu a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké proužky.
– Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
– Na pánvi rozpalte olej a osmažte cibuli a česnek dozlatova.
– Přidejte nakrájenou cuketu a mrkev a opečte do měkka. Osolte a opepřete podle chuti.
- Příprava masa:
– Maso vyjměte z marinády a orestujte na rozpálené pánvi do správného stupně propečení.
– Maso osolte a opepřete podle chuti.
- Finální sestavení:
- Do misek rozdělte uvařenou rýži.
– Navrch položte opěkanou zeleninu a opečené maso.
– Pokud máte rádi, přidejte nakrájené kousky avokáda a drobně nadrtěného nori.
- Nádherné a chutné bibimbap je připraveno k podávání!