7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kofta Ghalabieh je lahodný arabský pokrm, který se skládá z kuliček mletého masa, smíchaného s aromatickými kořením a zeleninou. Tento recept vám přináší nejen chutné jídlo, ale také jedinečný zážitek z blízkovýchodní kuchyně. Kofta Ghalabieh je vhodná volba jak pro každodenní rodinný oběd, tak i pro slavnostní příležitosti. Připravte si tento pokrm a okuste bohatou paletu chutí, kterou arabská kuchyně nabízí. Vaše chuťové pohárky vám poděkují.
Suroviny
- 500 g mletého masa (hovězí nebo jehněčí)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce petrželky, nasekané
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce cukru
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, kmín, koriandr, skořici, kardamom, sůl, pepř, strouhanku a petrželku. Dobře promíchejte a vytvarujte malé kuličky.
- V pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte kuličky z mletého masa a smažte je z každé strany, dokud nejsou zlatě hnědé.
- V míse smíchejte ocet, cukr a vývar. Přidejte směs do pánve s masem.
- Vše vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezhustne.
- V malé skleničce rozmíchejte kukuřičný škrob s trochou vody. Přidejte směs do pánve a promíchejte, dokud omáčka nezhustne.
- Ochutnejte omáčku a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
- Servírujte koftu ghalabieh s omáčkou a podávejte s rýží nebo chlebem.