7. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kofta Ghalabieh
zdroj: Recepty 24/7

‍Kofta Ghalabieh je lahodný ⁣arabský pokrm, který se skládá⁤ z kuliček mletého masa, smíchaného s ⁤aromatickými ⁤kořením a zeleninou. Tento recept vám přináší nejen chutné jídlo, ale také jedinečný zážitek z blízkovýchodní kuchyně. Kofta Ghalabieh je vhodná volba jak pro každodenní rodinný‍ oběd, tak i pro⁣ slavnostní příležitosti. ‌Připravte si tento pokrm a okuste bohatou paletu chutí, kterou arabská ⁤kuchyně nabízí. Vaše chuťové pohárky vám poděkují.

Suroviny

  • 500 g⁢ mletého masa (hovězí ⁣nebo​ jehněčí)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého‌ pepře
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 ​lžíce petrželky, nasekané
  • 2 lžíce másla, rozpuštěného
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce⁤ jablečného⁢ octa
  • 1 lžíce cukru
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř na ⁢dochucení

Postup

  1. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, ‌kmín, koriandr, skořici, kardamom, sůl, pepř, strouhanku a⁣ petrželku. Dobře promíchejte a⁣ vytvarujte⁣ malé kuličky.
  2. V pánvi ⁤rozehřejte ‍máslo a olej. Přidejte kuličky ‍z ⁢mletého masa a smažte je z každé ‍strany, dokud nejsou zlatě hnědé.
  3. V míse smíchejte ocet, cukr a vývar. Přidejte směs‌ do pánve⁢ s masem.
  4. Vše‍ vařte na středním plameni asi ‌15 minut, dokud⁢ se omáčka nezredukuje a nezhustne.
  5. V malé skleničce rozmíchejte kukuřičný škrob s trochou vody. Přidejte směs⁤ do pánve a‌ promíchejte, dokud omáčka nezhustne.
  6. Ochutnejte omáčku a podle potřeby přidejte sůl⁢ a pepř.
  7. Servírujte koftu ghalabieh s omáčkou a podávejte s rýží nebo chlebem.