12. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si nepřekonatelnou klasickou italskou pizzu doma! S naším receptem získáte ten správný italský šmrnc. Těsto značně tenké a křehké, pokryté vrstvou bohaté rajčatové omáčky, oblíbenými sýry a lahodnými ingrediencemi, tak jak to Italové milují. Sledujte náš krok za krokem průvodce a na konci si vychutnejte výsledek – dokonale upečenou a voňavou klasickou italskou pizzu!
Suroviny
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 5 g instantního droždí
- 180 ml teplé vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g rajčatové omáčky
- 200 g niva či mozzarella sýru
- 50 g salámu pepperoni
- 50 g modrých oliv
- 1 česneková stroužek
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve větší míse smíchejte mouku se solí a vytvořte malou jámu uprostřed.
- Do jámy dejte instantní droždí a zasypte jej trochou mouky.
Polovinu teplé vody přidejte k droždí a mouce, a promíchejte, dokud nevznikne hustá kaše. - Nechte směs 15 minut odpočinout na teplém místě, aby droždí začalo pracovat.
- Po odpočinku přidejte zbylou vodu a olivový olej a vypracujte hladké elastické těsto.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud se zdvojnásobí.
- Rozdělte těsto na dvě části a každou část vyválejte na tenký plát o příhodném tvaru.
- Na plech s pečícím papírem položte vyválené těsto.
- Rajčatovou omáčkou potřete obě pizzy, přidávejte sýr, salám, olivy a prolisovaný česnek.
- Posypte pizzu oreganem, osolte a opepřete.
- Pizza se peče ve vyhřáté troubě při teplotě 220°C asi 15-20 minut, nebo dokud není kůrčička zlatavá a křupavá.
- Vyndejte z trouby, nechte trochu vychladit a pak si pochutnejte na klasické italské pizze.