5. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kimchi – tradiční korejská zeleninová kvašená pochoutka
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi⁣ je⁤ tradiční korejská‍ zeleninová⁣ pochoutka,⁤ která je známá pro svůj ⁢unikátní ⁤kvašení. Tento⁣ recept ⁤vám ukáže, jak připravit vlastní domácí ⁢kimchi. Vychutnejte ​si ho jako ⁢přílohu nebo přidávejte⁤ do svých oblíbených pokrmů pro pikantní a osvěžující příchuť.⁢ Náš jednoduchý⁣ a snadno následovatelný recept‍ vám umožní vytvořit autentickou korejskou⁢ specialitu přímo v pohodlí vaší domácnosti.

Suroviny

  • 1 hlávek bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 4 ředkvičky
  • 1 cibule
  • 3 ​stroužky česneku
  • 1 palčák zázvoru (asi 2 cm)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 ‌lžíce soli
  • 2 lžičky korejské papriky (gochugaru)
  • 1⁣ lžička cukru

Postup

  1. Zelí omyjeme a nakrájíme⁢ na menší kusy.
  2. Mrkev, ředkvičky​ a cibuli oloupeme ‍a‌ nakrájíme na tenké plátky.
  3. Česnek a zázvor ‌oloupeme a⁢ nasekáme ​na​ jemno.
  4. Do velké​ mísy⁤ dáme zelí, mrkev, ředkvičky, cibuli, česnek a⁣ zázvor.
  5. Do mísy přidáme rybí omáčku, ​sůl, korejskou papriku a cukr.
  6. Dobře ​promícháme, aby ​se všechny‌ suroviny spojily.
  7. Zelí‍ a zeleninu důkladně promačkáme rukama, ‍aby⁤ se uvolnilo co nejvíce šťávy.
  8. Přesuneme zelí a zeleninu do sklenice‌ nebo⁢ hrnku.
  9. Pokud‌ je šťáva nedostatečná,⁣ přilijeme⁢ trochu‍ vody ​nebo osolené vody.
  10. Sklenici nebo ⁣hrnek‍ uzavřeme a necháme ⁤2 až ​3 dny kvasit‌ při pokojové teplotě.
  11. Poté sklenici ​přesuneme do lednice a⁤ necháme⁤ kvasit ještě⁢ další ‌týden.
  12. Po týdnu ⁣je⁤ kimchi hotové kjímu.
  13. Můžeme ho​ skladovat⁢ v lednici⁤ a konzumovat k jídlu⁤ či ‌jako přílohu‍ k pokrmům.