23. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Kimchi – tradiční korejská zeleninová fermentace
zdroj: Recepty 24/7

⁢Kimchi je tradiční korejský ⁣pokrm, který se vyrábí ‌fermentací zeleniny. Tento recept vám ‌ukáže, ​jak si můžete vyrobit vlastní domácí kimchi plné chuti a prospěšných mikroorganismů. Sledujte jednoduché​ kroky a⁤ vychutnejte si osvěžující kousek ‍Koreje přímo ve své kuchyni.

Suroviny

  • 1 velká hlávka zelí (asi⁤ 1,5 kg)
  • 2 mrkve
  • 1 ⁣daikon (asi 200 g)
  • 4 stonky zelené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 3⁢ lžíce soli
  • 1 lžíce mleté korejské papriky
  • 1 lžíce rýžového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky

Postup

  1. Zelí ​rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte ⁢tvrdý kmen. Nakrájejte ho na menší kousky.
  2. Mrkve a daikon očistěte a nastrouhejte na tenké nudličky nebo plátky.
  3. Zelenou ‌cibuli nakrájejte na menší kousky.
  4. Česnek a zázvor oloupejte a jemně nasekejte.
  5. Do velké‍ mísy dejte zelí, mrkev, daikon, ‌zelenou ‌cibuli, česnek a zázvor.
  6. Přidejte sůl, korejskou​ papriku, rýžový cukr a rybí omáčku.
  7. Rukama důkladně promíchejte směs tak, aby se zelenina propila ⁤kořeněním a solí se zbavila.
  8. Směs zelí⁢ a zeleniny vložte do uzavíratelné sklenice nebo‌ fermentační nádoby.
  9. Uzavřete‌ sklenici nebo nádobu a nechte fermentovat⁢ při pokojové teplotě 2-3 ​dny.
  10. Po 2-3 dnech můžete kimchi ‍přesunout do chladničky, kde bude‌ dál dozrávat.
  11. Kimchi můžete konzumovat ihned nebo nechat zrát ⁢až 2 týdny.