23. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejský pokrm, který se vyrábí fermentací zeleniny. Tento recept vám ukáže, jak si můžete vyrobit vlastní domácí kimchi plné chuti a prospěšných mikroorganismů. Sledujte jednoduché kroky a vychutnejte si osvěžující kousek Koreje přímo ve své kuchyni.
Suroviny
- 1 velká hlávka zelí (asi 1,5 kg)
- 2 mrkve
- 1 daikon (asi 200 g)
- 4 stonky zelené cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 3 lžíce soli
- 1 lžíce mleté korejské papriky
- 1 lžíce rýžového cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
Postup
- Zelí rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte tvrdý kmen. Nakrájejte ho na menší kousky.
- Mrkve a daikon očistěte a nastrouhejte na tenké nudličky nebo plátky.
- Zelenou cibuli nakrájejte na menší kousky.
- Česnek a zázvor oloupejte a jemně nasekejte.
- Do velké mísy dejte zelí, mrkev, daikon, zelenou cibuli, česnek a zázvor.
- Přidejte sůl, korejskou papriku, rýžový cukr a rybí omáčku.
- Rukama důkladně promíchejte směs tak, aby se zelenina propila kořeněním a solí se zbavila.
- Směs zelí a zeleniny vložte do uzavíratelné sklenice nebo fermentační nádoby.
- Uzavřete sklenici nebo nádobu a nechte fermentovat při pokojové teplotě 2-3 dny.
- Po 2-3 dnech můžete kimchi přesunout do chladničky, kde bude dál dozrávat.
- Kimchi můžete konzumovat ihned nebo nechat zrát až 2 týdny.