15. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská delikatesa, která se vyrábí kvašením zeleniny s chilli papričkami, česnekem, zázvorem a dalšími kořenícími látkami. Tento pikantní fermentovaný pokrm je bohatý na probiotika a vitamíny a dodává vynikající chuť a živou kulturu do vaší stravy. Naučte se připravit si domácí kimchi a objevte jedinečnou korejskou gastronomii!
Suroviny
- 1 hlávka zelí
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 2 lžíce chili pasta
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
Postup
- Na začátku si připravte velkou mísu.
- Zelí nakrájejte na menší kousky a dejte do misky.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, utlučený česnek a nakrájenou šalotku.
- Do misky přidejte rybí omáčku, chili pastu, cukr a sůl.
- Dobře smíchejte všechny ingredience, aby se zelí dobře promíchalo s kořením.
- Přesuňte směs do skleněné nádoby a uzavřete víčkem.
- Nechte směs fermentovat na tmavém místě při pokojové teplotě minimálně 3 dny.
- Po 3 dnech si můžete kimchi dát do lednice a nechat je ještě fermentovat alespoň 1 týden.
- Hotový kimchi můžete podávat jako přílohu k rýži, masa nebo třeba do sendviče.