12. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kimchi
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejské pikantní ⁢kvašené zelí, které se stalo populárním po celém světě díky svému jedinečnému a osvěžujícímu ​chuti. Tento recept vás naučí, jak jednoduše připravit domácí kimchi plné zdravých fermentovaných probiotik, které posilují ‌imunitní systém. S pomocí čerstvého zelí, koření a dalších jednoduchých ingrediencí vytvoříte lahodný a osvěžující doplněk ke každému jídlu.

Suroviny

  • 1 bílý⁤ zelí
  • 2 mrkve
  • 4 ‍lžíce soli
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce⁣ korejského červeného‍ pepře (gochugaru)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ‌malá cibule
  • 1‍ lžíce cukru
  • 1 ⁤lžíce rybího ​(ančovičího) prášku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce sezamového oleje

Postup

  1. ‍ Zelí nakrájíme ⁢na menší kusy a vložíme do velké mísy. Přidáme 2 lžíce soli a⁢ důkladně promícháme.⁣ Necháme odpočinout asi 2⁤ hodiny, aby​ se zelí změkčilo.

  2. ‍ Mezitím oloupeme⁢ a ​nakrájíme⁣ mrkev ‍na tenké ‍nudličky. Cibuli a česnek nasekáme‌ na‌ jemné kousky.
    ⁢ ⁤

  3. Po 2 hodinách odlijeme vodu ze‍ zelí a důkladně ⁤ho⁣ opláchneme. Přidáme mrkev, cibuli,‌ česnek,⁢ rybí‍ omáčku, korejský červený ⁣pepř, cukr,⁢ rybí​ prášek, zázvor a sezamový olej. Vše ⁣pečlivě promícháme, až se všechny suroviny spojí.

  4. ‌ ‌Směs přesuneme do ⁣sklenic a pořádně‍ ji ‍přitiskneme, aby byla ponořená ve vlastní šťávě. Sklenice zakryjeme ⁤a necháme fermentovat na temném místě při pokojové teplotě alespoň 2 dny⁢ (až ​5 dní), dokud kimchi nezíská požadovanou chuť a kyselost.

  5. ⁤ Po dokončení⁢ fermentace​ sklenice‍ přesuneme do ledničky, kde kimchi může zrát až několik týdnů. Je ⁤připravené‌ k podávání a lze ho skladovat po ⁣několik měsíců.