27. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kefta s batátem je výtečný recept, který v sobě kombinuje šťavnaté kefta kuličky s křupavými batáty. Také známé jako turecké masové kuličky, kefta je vyrobená z jemně mletého masa, cibule, bylinek a koření. Tato verze receptu je podávána s pečenými batáty, které jsou perfektním doplňkem kefta. Výsledkem je lahodná a nasycující kombinace chutí, kterou si budete určitě užívat. S tímto receptem uděláte radost rodině i hostům na večeři. Připravte si kefta s batátem ještě dnes a dopřejte si výjimečný gastronomický zážitek.
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 vejce
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- 2 batáty, oloupané a nakrájené na plátky
Postup
- V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, kmín, koriandr, kardamom, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, dokud nedostanete homogenní směs.
- Z masa vytvarujte malé placičky, které si pokladete na talíř. Nechte je odpočinout asi 30 minut, aby se chutě propojily.
- Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
- Vezměte si plech, potřete ho olejem a rozložte na něj nakrájené plátky batátu.
- Na plátky batátu položte kefty a potřete je olivovým olejem. Pepper a dajte do trouby péct asi 20 minut, dokud nebudou kefty zlatavé a batáty měkké.
- Servírujte s jogurtem a čerstvým koriandrem nebo petrželkou.