13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte exotický a chutný recept, vyzkoušejte kari s jehněčím masem a okurkami. Tento jemně kořeněný pokrm nabízí dokonalou kombinaci křehkých a dochucených okurek s něžným a šťavnatým jehněčím masem. Připravit ho není obtížné a jeho bohaté a intenzivní aroma jistě potěší vaše chuťové pohárky. Následujte jednoduchý recept a připravte si skvělý večeřní zážitek plný výrazných chutí.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička cukru
- 400 ml rajčatového protlaku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 okurky
- olivový olej
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Do hrnce přidáme olivový olej a na něm osmažíme cibuli dozlatova.
- Přidáme nakrájený česnek a orestujeme ho krátce.
- Přidáme kousky jehněčího masa a opečeme z každé strany.
- Přidáme kari koření, kurkumu, kmín, skořici, koriandr a cukr. Dobře promícháme a necháme chvíli osmahnout.
- Přidáme rajčatový protlak a smetanu ke šlehání a promícháme.
- Zakryjeme hrnec a necháme vařit při mírném varu asi 1 hodinu, dokud maso není měkké a omáčka zhoustne.
- Mezitím oloupeme okurky a nakrájíme je na plátky.
- Po jedné hodině vaření přidáme do omáčky nakrájené okurky a necháme vařit dalších 10 minut.
- Případně dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Servírujeme s čerstvou nasekanou petrželkou jako ozdobou.