
Užijte si klasickou francouzskou specialitu přímo u vás doma s naším receptem na kachnu s pomerančovou omáčkou. Krok za krokem příprava pro dokonalé výsledky, podívejte se hned!
Pokud si myslíte, že kachna s pomerančovou omáčkou je něco sofistikovaného a že takové jídlo patří pouze do elegantních restaurací, tak vás musím zklamat, mýlite se. Tuto vyhlášenou klasiku nejen francouzské, ale celosvětové kuchyně si můžete vychutnat i ve vlastním jídelně večeři. Přináším vám proto podrobný návod, jak na to.
Suroviny
- 1 kachna (cca 2 – 2,5 kg)
- 1 lžička soli
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- pár větviček čerstvého tymiánu
- 3 čerstvé pomeranče
- 2 lžíce medu
- 4 dcl vývaru (nejlépe drůbežího)
- 50g másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička mouky
- 1 lžíce octa
Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Kachnu omyjte a osušte. Poté kachnu osolte,opepřete a namažte trochou oleje. Dovnitř kachny vložte jednu neoloupanou pomeranč a několik větviček tymiánu.
Kachnu vložte do hlubšího pekáče kůží nahoru. Pekte cca 1 hodinu. Během pečení kachnu obracejte a pokapávejte jejím vlastním výpekem. Pokud během pečení zjistíte, že je kůže na kachně příliš tmavá, zakryjte pekáč alobalem.
Po uplynutí této doby vyjměte pekáč z trouby a kachnu přeneste na talíř. Pekáč se šťávou ponechejte. Do pekáče vlijte drůbeží vývar a na mírném ohni usušte. Poté tento výpek scedíme do malého rendlíku.
Do stejného pekáče přidejte kousky masa a kůže z kachny a přidejte je do vývaru. V peci poté pečte dalších cca 20 minut. Po uplynutí tohoto času vyjměte kachnu z trouby a nechte ji odpočívat.
Mezitím si připravíme pomerančovou omáčku. Pomeranče omyjte, jednoho oškrábete a šťávu z něj vymačkejte. Druhý pomeranč nakrájejte na tenké plátky. V malém hrnci pak roztavte máslo, přidejte šťávu a kůru z pomeranče. Přidejte také lžíci medu a octa a vše promíchejte. Tuto směs pak nechte povařit, dokud se nezačne zahušťovat.
Poté přidejte kachní šťávu a pokračujte v vaření, dokud omáčka nebude mít požadovanou konzistenci. Nakonec omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti a nechte ji na mírném ohni povařit dalších 5 minut.
Hotovou omáčku podávejte s pečenou kachnou, kterou jste mezitím nakrájeli na porce a pokapali ji výpekem. K tomu podávejte hrnkové knedlíky a čerstvé zeleninové saláty. Vaše francouzská hostina může začít! Bon appétit.
Ačkoli se může zdát, že je proces přípravy kachny s pomerančovou omáčkou náročný, věřte mi, že toto jídlo stojí za to. Chuťově bohatá a šťavnatá kachna v kombinaci s sladkokyselou pomerančovou omáčkou přináší jedinečný gastronomický zážitek,který potěší nejen vaše chuťové buňky,ale také vaše hosty.

