
Vyzkoušejte autentický recept na jihoamerické empanady s hovězím masem. Křupavé pečivo nádherně doplňuje náplň z hovězího masa a karamelizované cibule. Na našem webu najdete krok za krokem návod, jak na to.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (jednoho libového kusu, například z hovězí svíčkové)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 rajčata
- sůl, mletý pepř
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička koriandru mletého
- 0,5 lžičky chilli papričky
- chobotnice libovolné (sýr, vejce, cibule, cuketa, rajče, šunka…)
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce na potření těsta
Postup
Začněte tím, že si připravíte všechny suroviny. Hovězí maso nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Papriky omyjte, zbavte semínek a také nakrájejte na drobné kousky.Rajčata pokrájejte na menší kousíčky.
V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpalte olivový olej a na středně vysokém ohni orestujte hovězí maso. Když je maso z obou stran krásně opečené, vyjměte ho z pánve a odložte ho stranou.
Do stejné pánve přidejte cibuli, česnek a papriky. Orestujte zeleninu,dokud není měkká. Poté přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte koření: sladkou papriku, mletý koriandr a chilli. Vařte, dokud se rajčata nerozvaří a nevytvoří omáčku.
Do omáčky vraťte opečené hovězí maso a promíchejte. Nechte na ohni ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily. Poté odstavte z plotny a nechte směs vychladnout.
Mezitím rozbalte listové těsto a rozdělte ho na několik čtverečků o rozměru asi 10×10 cm. Do středu každého čtverečku nasypte lžíci připraveného masa.
Okraje těsta lehce potřete rozšlehaným vejcem a těsto pak přeložte, aby se vytvořila polokruhová taštička. Okraje empanad zatlačte vidličkou, aby se dobře spojily.
Předehřejte troubu na 180°C. Empanady položte na plech vyložený pečícím papírem. Každou empanadu potřete rozšlehaným vejcem, aby získala pěknou zlatavou barvu.
Pečte empanady v předehřáté troubě zhruba 20 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatohnědé. Hotové empanady nechte chvíli vychladnout na plechu, poté je můžete podávat.
Jihoamerické empanady s hovězím masem jsou skvělým jídlem, které můžete podávat jako samostatné jídlo, nebo jako předkrm. Mohou být také skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé maso z předchozího dne.
Toto jídlo se navíc dá skvěle upravit podle vlastních preferencí. Můžete přidat různé druhy zeleniny, koření nebo třeba i sýr. Vyvážené množství masa, zeleniny a koření z nich však dělá výživné a chutné jídlo, se kterým určitě uspějete u každého milovníka dobrého jídla.



