31. 10. 2025
Autor: Olga Vařilová
Jihoamerické empanady s hovězím masem
zdroj: Recepty 24/7


Vyzkoušejte autentický recept na jihoamerické empanady s hovězím masem. Křupavé pečivo nádherně doplňuje náplň ⁢z hovězího masa a karamelizované cibule. Na našem webu najdete krok​ za krokem návod, jak na ​to.‍

Suroviny

  • 500 g hovězího ‍masa (jednoho libového kusu, například z hovězí svíčkové)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená⁤ paprika
  • 2 rajčata
  • sůl, mletý pepř
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička koriandru mletého
  • 0,5 lžičky chilli papričky
  • chobotnice libovolné (sýr, vejce, cibule, cuketa, rajče, šunka…)
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření těsta

Postup

Začněte tím, že si připravíte všechny suroviny. Hovězí maso nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Papriky omyjte, zbavte semínek ⁣a také ‍nakrájejte na drobné kousky.Rajčata pokrájejte na menší kousíčky.

V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpalte olivový olej a na⁤ středně vysokém ohni orestujte hovězí maso. Když je maso z obou‌ stran krásně opečené, vyjměte ho z pánve a odložte⁤ ho stranou.

Do stejné pánve přidejte ⁢cibuli, česnek a papriky. Orestujte zeleninu,dokud není měkká.‌ Poté ‍přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte koření: sladkou papriku, mletý koriandr a chilli. Vařte, dokud se rajčata nerozvaří a nevytvoří omáčku.

Do‍ omáčky vraťte opečené hovězí maso a promíchejte. Nechte na ohni ⁤ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě ⁢propojily. Poté ‍odstavte z plotny a nechte směs vychladnout.

Mezitím rozbalte listové těsto⁣ a rozdělte ho na několik​ čtverečků⁣ o rozměru asi 10×10 cm. Do středu každého čtverečku nasypte lžíci​ připraveného⁢ masa.

Okraje těsta lehce potřete rozšlehaným ⁢vejcem a těsto pak přeložte, aby⁣ se vytvořila polokruhová taštička. Okraje empanad zatlačte vidličkou, aby se dobře spojily.

Předehřejte troubu na 180°C. Empanady položte na plech vyložený pečícím‌ papírem. Každou empanadu⁢ potřete rozšlehaným vejcem, aby získala pěknou zlatavou barvu.

Pečte empanady v předehřáté troubě ⁢zhruba 20⁣ minut, nebo dokud nejsou krásně zlatohnědé. Hotové empanady nechte chvíli vychladnout na plechu, poté je můžete podávat.

Jihoamerické empanady s hovězím masem jsou skvělým jídlem, které můžete podávat jako samostatné⁤ jídlo, nebo jako předkrm. Mohou být také skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé⁣ maso‌ z předchozího dne.

Toto⁣ jídlo ⁢se navíc dá skvěle upravit podle vlastních preferencí. Můžete přidat různé ‌druhy zeleniny,⁤ koření nebo ⁢třeba i sýr. Vyvážené množství​ masa, zeleniny a koření ⁤z nich ⁤však dělá výživné a chutné jídlo, se kterým určitě uspějete u každého‍ milovníka dobrého jídla.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář