19. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Zkuste lahodný a exotický recept na jařečí tagine s meruňkami. Tento tradiční severoafrický pokrm spojuje jemnou jarního jařečí maso s bohatým aroma meruňek. S jemnými kořením a dochucovadly, bude tento tagine neodolatelnou kombinací sladkosti a kořenitosti. Navíc, připrava je snadná díky použití tagine hrnce. Zkuste si tento jednoduchý recept a přiveďte do své kuchyně kousek orientálního příchutí.
Suroviny
- 600 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
 - 2 cibule, nakrájené na plátky
 - 4 česnekové stroužky, jemně nasekané
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 lžička mletého koriandru
 - 1 lžička mletého kmínu
 - 1 lžička mleté skořice
 - 1 lžička sladké papriky
 - 1/2 lžičky mletého červeného pepře
 - 400 g konzervovaných rajčat
 - 500 ml jehněčího vývaru
 - 200 g sušených meruněk
 - 50 g mandlí, jemně nasekaných
 - 2 lžíce medu
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup
- Na sporáku si připravte velkou poklici s taginem nebo hlubokou pánví s poklicí.
 - Na středním ohni rozehřejte olivový olej v taginu.
 - Přidejte nakrájenou cibuli a dusíme přibližně 5 minut, dokud cibule nezměkne.
 - Přidejte jemně nasekaný česnek a jehněčí maso. Smažte maso z každé strany, dokud nezezlátne.
 - Přidejte mletý koriandr, kmín, skořici, sladkou papriku a červený pepř. Míchejte a osolte a opepřete podle chuti.
 - Přidejte konzervovaná rajčata, jehněčí vývar a sušené meruňky. Důkladně promíchejte.
 - Zakryjte tagin a nechte vařit na nízkém ohni přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
 - Před podáváním přidejte jemně nasekané mandle a med. Dokonale promíchejte.
 - Pokud je tagine příliš suchý, přidejte trochu vody nebo vývaru.
 - Servírujte jařečí tagine s meruňkami s chlebem nebo kuskusem.
 

