27. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
Japonský teriyaki losos s rýží.
zdroj: Recepty 24/7

Chutný a lahodný recept na japonský⁤ teriyaki losos s rýží. Užijte si lahodnou kombinaci jemného lososa ‌zalitého sladkou a slanou teriyaki omáčkou, podávanou s lehkou a nadýchanou rýží. Skvělá volba pro⁣ milovníky japonské kuchyně!

Suroviny

  • 4 filety lososa
  • 1/2 šálku sójové ⁣omáčky
  • 1/4 šálku cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička oleje
  • 1 šálka bílé ‍rýže
  • 2 šálky vody
  • šťáva ⁣z 1 limetky
  • sůl a pepř

Postup

  1. Smíchejte sójovou omáčku, cukr, ‌med, česnek, zázvor a ⁣olej v misce a promíchejte.
  2. Přidejte losos do marinády, dejte do lednice a nechte marinovat minimálně 30 minut.
  3. V hrnci smíchejte rýži s vodou a přiveďte k varu. Přidejte šťávu z limetky,⁣ sůl ​a pepř.
  4. Snížte teplotu a nechte ​vařit pod pokličkou dokud rýže nepohlcuje veškerou vodu (asi 15-20 minut).
  5. Grilujte‌ losos na grilu nebo v pánvi asi 4-5 minut na každé straně, dokud není uvnitř propečený.
  6. Servírujte losos se syrovou rýží a polejte zbylou marinádou. Podávejte s vašimi⁣ oblíbenými přílohami.