27. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento návod na přípravu japonského sushi z lososa vám ukáže, jak si připravit toto tradiční jídlo přímo u vás doma. Naučíte se připravit perfektně uvařenou rýži, kterou umístíte do tenkých plátků lososa a obalíte do nori řase. Dopřejte si chuťový zážitek z jemného lososa a křupavé řasy s využitím našeho jednoduchého návodu na japonské sushi.
Suroviny
- 200 g sushiové rýže
- 200 ml vody
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- 200 g čerstvého lososa
- Sójová omáčka
- Wasabi
- Ingredience pro zdobení (např. okurky, avokádo, nori řasy)
Postup
- Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud nebude voda čistá.
- V hrnci smíchejte vodu a rýži a dejte vařit. Po zakuřaní snížte plamen na minimum a vařte pod pokličkou 15 minut, dokud se veškerá voda nevstřebá.
- Ve vroucí vodě smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
- Po uvaření rýže ji dejte do mísy a postupně přidávejte octovou směs, důkladně jí promíchejte a nechte vychladnout.
- Mezitím si nařežte lososa na tenké plátky.
- Na sushi podložte bambusový koberec a na něj položte plátek nori řasy.
- Navlhčenými prsty rovnoměrně rozložte vrstvu rýže na nori řase, ponechte si na jednom konci pár centimetrů volného místa.
- Na rýži položte plátky lososa a dle libosti můžete přidat i další ingredience jako okurky nebo avokádo.
- S pomocí bambusového koberečku srolujte sushi pevně do podoby rolky.
- Nařízněte rolku na plátky šíře asi 1 cm a podávejte s sojovou omáčkou a wasabi.
- Dobrou chuť!