11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jablkový koláč je oblíbeným dezertem, který potěší každého milovníka jablek. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit dokonalý jablečný koláč.
Svěží jablka se kombinují s křupavým těstem, které je lehce nadýchané a má lahodnou vanilkovou příchuť. Celý koláč je zakončen skořicovým posypem, který dodává pikantní nádech.
Vaši rodinu a přátele určitě potěšíte tímto sladkým pokrmem, který je ideální jako dezert po obědě nebo večeru. S tímto jednoduchým receptem budete mít jablečný koláč hotový během chvilky. Nezapomeňte si připravit šálek kvalitní kávy a užijte si pochoutku plnou jablečné chuti!
Suroviny
- 300 gramů hladké mouky
- 130 gramů studeného másla
- 1 vejce
- 80 gramů cukru
- ½ lžičky soli
- 1 kg jablek
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- strouhaná citrónová kůra
Postup
- Nejdříve připravíme těsto. V míse smícháme mouku, studené máslo nakrájené na kousky, cukr, sůl a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme je se šťávou z citronu, vanilkovým cukrem, skořicí a citrónovou kůrou.
- Těsto rozválíme na pomoučeném vále a přeneseme do vymazaného a vysypaného koláčového plechu.
- Na těsto rovnoměrně rozložíme připravená jablka.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut, dokud jablka nezměknou a těsto nezezlátne.
- Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem.