11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Jablkový koláč
zdroj: Recepty 24/7

Jablkový koláč ⁣je oblíbeným ‍dezertem, který ​potěší⁣ každého milovníka jablek. Tento recept ‍vám⁣ ukáže, jak snadno a⁣ rychle připravit dokonalý jablečný koláč. ‍

Svěží jablka se kombinují s křupavým těstem, ⁤které je lehce nadýchané ‌a má lahodnou vanilkovou‍ příchuť. ​Celý koláč je zakončen skořicovým posypem,⁤ který dodává⁤ pikantní nádech.

Vaši rodinu a přátele určitě potěšíte tímto​ sladkým pokrmem, který‍ je ideální jako dezert⁢ po obědě ⁣nebo večeru. S tímto⁤ jednoduchým⁤ receptem budete mít ​jablečný koláč hotový ⁤během chvilky. Nezapomeňte si připravit šálek kvalitní​ kávy a⁣ užijte si pochoutku plnou‌ jablečné ⁣chuti!‌

Suroviny

  • 300 gramů hladké mouky
  • 130​ gramů studeného másla
  • 1 vejce
  • 80 gramů cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 kg jablek
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce vanilkového⁢ cukru
  • 1 lžička mleté‍ skořice
  • strouhaná citrónová kůra

Postup

  1. Nejdříve připravíme těsto.⁢ V ⁢míse smícháme mouku, studené máslo ​nakrájené na kousky, cukr, ⁣sůl ⁢a vejce. Vypracujeme​ hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie ​a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut.
  2. Jablka​ oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme je se šťávou z citronu,⁢ vanilkovým ‍cukrem, skořicí a citrónovou kůrou.
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a ​přeneseme ‍do vymazaného‌ a vysypaného koláčového plechu.
  4. Na těsto rovnoměrně⁣ rozložíme připravená jablka.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ⁤stupňů Celsia asi 40 minut, dokud jablka ⁣nezměknou a těsto nezezlátne.
  6. Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem.