6. 4. 2024
Autor: Olga Vařilová
Jablečný koláč s drobenkou a skořicí
zdroj: Recepty 24/7

⁤ Jablečný ⁤koláč s drobenkou a skořicí je‍ lahodný dezert, který jistě potěší⁤ vaše chuťové buňky.⁣ Tento recept⁢ kombinuje ‌šťavnaté‌ jablečné ​kousky s​ křupavou ‌drobenkou a lahodnou skořicí.⁣ Vyzkoušejte ⁤tento jednoduchý ⁤recept ⁢a upečte si domácí jablečný koláč,​ který si zamilujete!

Suroviny

  • 4 středně velká jablka
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g ⁤másla
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička‍ skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce
  • 1 lžička ⁤prášku ⁣do⁤ pečiva

Postup

  1. Nejprve si připravíme​ těsto.‌ Smícháme hladkou​ mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.
  2. Přidáme na kostičky nakrájené máslo ‌a vytvoříme ​těsto, které ​necháme odpočinout⁣ v lednici minimálně na 30‍ minut.
  3. Jablka oloupeme, ‌zbavíme jader a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je se skořicí a citronovou šťávou.
  4. Pečicí formu vymažeme ‍máslem⁣ a rozprostřeme ‍v ‍ní těsto. Na těsto rozložíme jablka ‍a⁣ připravíme ⁣drobenku.
  5. Nastrouháme máslo na hrubém struhadle‌ a ​smícháme‌ ho s moukou, cukrem a‍ skořicí.
  6. Drobenku rozprostřeme na jablkách ⁢a koláč pečeme ‍v předehřáté troubě⁣ na​ 180 stupňů​ asi 40-50 minut,⁢ dokud není ⁤drobenka ⁢zlatavá.
  7. Hotový koláč necháme vychladnout‌ a podáváme. Dobrou chuť!