11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Italský zeleninový risotto
zdroj: Recepty 24/7




Italské zeleninové risotto je lahodné‌ jídlo plné chuti, které si zamilujete! Recept kombinuje klasickou italskou rýži‍ Arborio s čerstvou, sezónní zeleninou jako jsou rajčata, ​cuketa a paprika. Vařte tuto lahodnou směs a vychutnejte​ si křupavý povrch, krémovou konzistenci ⁣a ​bohatou chuť. Tento recept je ideální pro⁣ vegetariány a⁢ milovníky italské kuchyně, ‍ať už je to‌ jako hlavní⁣ jídlo nebo příloha. Vyzkoušejte⁤ tento‌ jednoduchý a ‌chutný ​recept a připravte si pravou italskou delikatesu ve svém ⁢vlastním domě.

Suroviny

  • 1 cibule,⁤ nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1⁤ středně velká ‍cuketa, nakrájená na ​kostičky
  • 1⁢ paprika, nakrájená na ⁤proužky
  • 1 hrnek arborio rýže
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 4 hrnky‍ zeleninového vývaru
  • 1‌ rajče, nakrájené na kostičky
  • 1/2 ⁤hrnku mražené hrášku
  • 1/2 hrnku ⁢parmazánu, nastrouhaného
  • 1/4 hrnku ⁣čerstvé bazalky,‍ nasekané
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Ve ⁢velkém hrnci zahřejte olivový‍ olej⁤ a osmahněte⁤ cibuli a​ česnek, dokud nezačnou ⁢hnědnout.
  2. Přidejte cuketu a papriku a ‌smažte ⁢je asi ⁤5 ⁢minut, dokud nezměknou.
  3. Přidejte rýži a promíchejte, aby se rýže dobře obalila olejem.
  4. Zalijte bílým⁢ vínem a ⁤vařte,‍ dokud se víno nevypaří.
  5. Postupně⁣ přidávejte zeleninový‍ vývar, asi po jednom hrnku, a vařte za stálého ‍míchání, dokud se vývar ‌nevstřebá.
  6. Přidejte rajče a hrášek a pokračujte v míchání a vaření, ​dokud⁣ rýže není měkká a vývar absorbován.
  7. Přidejte parmazán a bazalku ⁤a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Případně dochuťte⁤ solí a pepřem.
  9. Servírujte ⁢teplé a posypte zbylým​ parmazánem a​ bazalkou.