1. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Italské tiramisu je slavné a oblíbené dezert, které pochází z Itálie. Tento svěží a krémový dort je složen z vrstev šlehačky, kávy namočených sušenek savoiardi a mascarpone sýru. Tiramisu je oslavou chutí - sladké a hořké se spojují do jedinečné symfonie. S naším receptem na italské tiramisu můžete přivést autentickou italskou chuť přímo do svého domu. Připravte si tento lahodný dort a vykouzlete si kousek Itálie na svůj talíř.
Suroviny:
- 250g mascarpone sýra
- 3 vejce
- 100g cukru
- 150ml silného espresa
- 100ml rumu
- 200g piškotů savoiardi
- kakao na posypání
Postup:
- V míse oddělte žloutky od bílků.
- Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte do pěny.
- Přidejte mascarpone a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- V jiné misce ušlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Postupně přidávejte sníh k směsi s mascarpone a opatrně promíchejte až do spojení.
- Směs dejte na chvíli stranou a připravte si silný espresso.
- Do espresa přidejte rum a dobře promíchejte.
- Do formy nebo skleniček rozložte vrstvu piškotů.
- Piškoty zalijte směsí espresa s rumem.
- Na vrch piškotů nanesete vrstvu připravené směsi s mascarpone.
- Postup opakujte a vytvořte druhou vrstvu piškotů, tentokrát zalitou espressem a přidejte opět směs s mascarpone.
- Poslední vrstvu tvoří piškoty. Posypeme vrch kakao a necháme odpočívat v chladničce minimálně 3 hodiny (ideálně celou noc).
- Po vybrání z chladničky je italské tiramisu připraveno k podávání.