
Připravte si doma pravou italskou klasiku, spaghetti alla carbonara. Náš recept obsahuje detailní postup a ingredience, díky kterým si vychutnáte autentickou chut‘ římské kuchyně. Spaghetti alla carbonara – italské těstoviny s vepřovým bůčkem, vejci a sýrem Pecorino Romano.
Suroviny
- 200 g spaghetti
- 100 g pancetty
- 2 velké vajíčka
- 50 g parmazánu
- čerstvě umletý černý pepř
- sůl
Postup
Začneme tím, že si připravíme všechny suroviny. Spaghetti uvaříme v osolené vodě do al dente podle návodu na balení. Pokud nemáte rádi příliš měkké těstoviny, uvařte je o minutu méně. Vodu z těstovin pak nevylijeme, ale odložíme si ji na později.
Dokud se nám vaří těstoviny, pancettu nakrájíme na drobnější kousky a osmahneme na pánvi na středním ohni. Vytvoří se nám krásně křupavé kousky, které pak dají jídlu tu správnou chuť. opečené pancetty dáme stranou a na pánvi necháme všechny ty skvělé šťávy, které z pancetty vytékaly.
Mezitím si připravíme směs vajíček a parmazánu. V míse rozklepneme vajíčka a přidáme k nim nastrouhaný parmazán. Všechno důkladně promícháme, až vznikne homogenní směs.
Až budou těstoviny uvařené, odstavíme je z ohně. Pak ještě jednou promícháme směs vajíček a parmazánu a vlijeme ji do horkých těstovin. Důležité je nepřestat míchat těstoviny s vajíčky, aby se nám nevytvořila vaječná omeleta. Chceme, aby se vajíčka pomalu začala vařit ve horkých těstovinách a vytvořila krémovou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trošku vody z těstovin.
Na závěr do těstovin přidáme osmažené pancetty včetně šťáv z pánve. Vše důkladně promícháme a ochutíme čerstvě umletým černým pepřem. Podáváme horké, posypané ještě trochou parmazánu.
Italské spaghetti alla carbonara jsou krásným příkladem jednoduchých a rychlých těstovin z málo surovin. Nicméně tato jednoduchost vyžaduje dodržování několika základních pravidel,které výrazně ovlivní výslednou chuť. Nikdy nepoužívejte smetanu, vždy používejte dobrý parmazán a tučnou pancettu. Respektujte tradici a budete odměněni fantastickým jídlem.

