25. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová

zdroj:
Recepty 24/7
Vyrobte si domácí italské lasagne s hovězím masem s naším krok za krokem receptem.Zažijte chuť autentické italské kuchyně přímo u vás doma. Skvělý tip na rodinný oběd nebo večeři. Suroviny
- 500 g hovězí mleté maso
- 250 g plátů lasagní
- 800 g rajčat v plechovce
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvých bazalkových listů
- 1 lžička jedlé sody
- sůl a pepř podle chuti
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- 500 ml bešamelové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Nejprve si připravte všechny suroviny.Cibuli oloupejte a na drobno nakrájejte. Stejně postupejte i s česnekem.
- Poté na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte stroužek česneku a osmažte jej také. Následně přidejte mleté maso a orestujte ho do hněda. Vše ochuťte solí a pepřem.
- Při přípravě musíte dávat pozor, aby mělo maso stále krásnou a chutnou přírodní barvu. Příliš dlouhé smažení může maso vysušit a zbavit ho chuti. Současně je důležité maso opravdu dobře opepřit, jelikož pepř dodává lasagním ten správný „kick“.
- Když je maso orestované, přidejte rajčata. Místo čerstvých rajčat můžete použít konzervovaná. K rajčatům přidejte jedlou sodu – ta pomůže zneutralizovat jejich kyselost.
- Vše vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud se omáčka pečlivě nezredukuje.
- mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Tuto omáčku si můžete koupit již hotovou,nebo ji připravit doma. Základem bešamelu je máslo, hladká mouka a mléko. Máslo nejprve rozpusťte, přidejte mouku a za stálého míchání zalijte mlékem.
- Opět na pánvi osmahněte zbývající cibuli a česnek na olivovém oleji,přidejte bešamel a jemně zamíchejte. Bešamelovou omáčku osolte a opepřete, přidejte nastrouhaný parmazán a přimíchejte ho. omáčka by měla být krémová a hladká.
- Teď přichází na řadu vrstvení lasagní. Do pekáčku nejprve nalijte trochu bešamelové omáčky, položte na ni první vrstvu plátů lasagní. Pokračujte vrstvou masové směsi, pak opět bešamelovou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. Postup opakujte, až do vyčerpání surovin. Poslední vrstva by měla být bešamelová omáčka s parmazánem.
- Lasagne předehřejte v troubě na 180 stupňů a pečte asi 25 minut,než se povrch zezlátne a sýr se neskutečně rozpustí.
- Hotové lasagne nechejte nejméně 10 minut odpočívat před podáváním.
Takto připravené italské lasagne s hovězím masem jsou skvělým jídlem pro vaše rodinné nebo přátelské setkání. Bez ohledu na příležitost, tato chutná a výrazná italská klasika jistě potěší každého gurmána.

