25. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Italské lasagne s hovězím masem
zdroj: Recepty 24/7


Vyrobte si domácí italské lasagne s hovězím masem s naším krok za krokem receptem.Zažijte chuť autentické italské kuchyně přímo u vás doma. Skvělý tip na rodinný oběd nebo večeři. Suroviny

  • 500 g hovězí mleté maso
  • 250 g plátů lasagní
  • 800 g rajčat v plechovce
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvých bazalkových listů
  • 1 lžička jedlé sody
  • sůl a pepř podle chuti
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 500 ml bešamelové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  • Nejprve si připravte všechny suroviny.Cibuli oloupejte a na drobno nakrájejte. Stejně postupejte i s česnekem.
  • Poté na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte stroužek česneku a osmažte jej také. Následně přidejte mleté maso a orestujte ho do hněda. Vše ochuťte solí a pepřem.
  • Při přípravě musíte dávat pozor, aby mělo maso stále krásnou a chutnou přírodní barvu. Příliš dlouhé smažení může maso vysušit a zbavit ho chuti. Současně je důležité maso opravdu dobře opepřit, jelikož pepř dodává lasagním ten správný „kick“.
  • Když je maso orestované, přidejte rajčata. Místo čerstvých rajčat můžete použít konzervovaná. K rajčatům přidejte jedlou sodu – ta pomůže zneutralizovat jejich kyselost.
  • Vše vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud se omáčka pečlivě nezredukuje.
  • mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Tuto omáčku si můžete koupit již hotovou,nebo ji připravit doma. Základem bešamelu je máslo, hladká mouka a mléko. Máslo nejprve rozpusťte, přidejte mouku a za stálého míchání zalijte mlékem.
  • Opět na pánvi osmahněte zbývající cibuli a česnek na olivovém oleji,přidejte bešamel a jemně zamíchejte. Bešamelovou omáčku osolte a opepřete, přidejte nastrouhaný parmazán a přimíchejte ho. omáčka by měla být krémová a hladká.
  • Teď přichází na řadu vrstvení lasagní. Do pekáčku nejprve nalijte trochu bešamelové omáčky, položte na ni první vrstvu plátů lasagní. Pokračujte vrstvou masové směsi, pak opět bešamelovou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem. Postup opakujte, až do vyčerpání surovin. Poslední vrstva by měla být bešamelová omáčka s parmazánem.
  • Lasagne předehřejte v troubě na 180 stupňů a pečte asi 25 minut,než se povrch zezlátne a sýr se neskutečně rozpustí.
  • Hotové lasagne nechejte nejméně 10 minut odpočívat před podáváním.

Takto připravené italské lasagne s hovězím masem jsou skvělým jídlem pro vaše rodinné nebo přátelské setkání. Bez ohledu na příležitost, tato chutná a výrazná italská klasika jistě potěší každého gurmána.




Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář