5. 8. 2025
Autor: Olga Vařilová
Italská pizza s mozzarellou
zdroj: Recepty 24/7






Připravte si doma pravou italskou pizzu s mozzarelou dle tradičního receptu. Vychutnejte si křupavé těsto a lahodný sýr mozzarella. Jednoduché kroky, pečeme jako v Itálii.

Jednu z nejznámějších talianských jídel je nepochybně pizza. A zatímco existuje mnoho variant a kombinací v různých částech světa, tradiční italská pizza je obvykle jednoduchá, s maximálně dvěma až třemi hlavními ingrediencemi na horním povrchu. dokonalá pizza vyžaduje rovnováhu mezi chutí bázového těsta, rajčatové omáčky, syru a dalších ingrediencí, ale také vyvážené proporce a chuťové profily těchto vrstev. Italové se domnívají, že méně je někdy více, a to platí víc než kdy jindy, když jde o jejich oblíbené jídlo. Takže dělejme naši vlastní domácí italskou pizzu s mozzarellou.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 7g (1 balení) aktivní suché droždí
  • 300ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400g konzervovaných rajčat v šťávě
  • 2 stroužky česneku
  • Několik lístků čerstvé bazalky
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 200g mozzarelly
  • Sůl a pepř

Postup

1. Začněte přípravu těsta. V misce smíchejte mouku, sůl a cukr. Následně, v jiné misce, smíchejte droždí s vlažnou vodou a nechte jej asi 10 minut odpočívat, dokud nezačne bublat.

2.Přidejte do hladké mouky směs droždí a olivový olej. Hnete těsto, dokud se všechny ingredience nespojí a těsto začne být elastické.Poprašte těsto moukou a nechte ho kynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin.

3. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Rajčata, česnek, bazalku, olivový olej, sůl a pepř dáme do mixéru a mixujeme, dokud není směs hladká. Z omáčky můžete vynechat česnek nebo bazalku, pokud nemáte rádi jejich chuť. Omáčku necháme odstát,aby se chutě spojily.

4. Preheat the oven to 250°C. If you have a pizza stone,place it in the oven to heat up.

5. Když těsto dosáhne zhruba dvojnásobné velikosti, rozdělíme ho na dvě poloviny. Každou polovinu vyválíme na tenké kolečko, zhruba o průměru 12 palců.

6. Položte těsto na pečicí papír a rozetřete na něm rajčatovou omáčku. Snažte se ponechat okraje těsta bez omáčky pro vytvoření krásného okraje pizzy.

7. Roztrhejte mozzarellu na malé kousky a rovnoměrně ji rozprostřete přes rajčatovou omáčku.

8. Pečte v předehřáté troubě asi 10-15 minut,dokud okraje těsta nejsou zlaté a sýr je roztavený a bublá. Pizza by měla být krásně zlatá a sýr by měl být rozpuštěný a mírně zhnědlý.

9. Pizza by měla být servírována horká,případně můžete přidat další čerstvou bazalku nebo lžíci olivového oleje pro dokonalou chuť.

Tento recept na tradiční italskou pizzu s mozzarellou je dokonale jednoduchý a výsledkem je dokonale vyvážená pizza s křupavým tenkým těstem, sladkou a zároveň kyselou rajčatovou omáčkou a bohatou chuť mozzarelly. buon appetito!