30. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Italská pasta carbonara – autentický italský recept s dobrou dávkou sýra Pecorino Romano, slaniny a voňavého česneku. Připravte si tuto jednoduchou, ale lahodnou pastu carbonara a ponořte se do italského gastronomického zážitku ve svém vlastním domě. Snažíte se najít skvělý večeře nápad? Vyzkoušejte tuto recepturu nyní!
Suroviny
- 400 g špaget
- 200 g slaniny (může být i pancetta)
- 4 vejce
- 100 g parmezánu (nebo hromada)
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sojová omáčka (pokud je žádoucí)
Postup
- V hrnci připravte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte špagety a vařte podle doporučení na obalu, dokud nejsou al dente.
- Mezitím nakrájejte slaninu na menší kousky.
- Ve velké pánvi opečte slaninu na středním ohni, dokud neztmavne a nevytvoří se křupavá kůrka.
- V samostatné míse rozmíchejte vejce a přidejte nastrouhaný parmezán. Přimíchejte čerstvě mletý černý pepř podle chuti.
- Odstraňte pánvičku se slaninou z ohně a přidejte uvařené špagety. Promíchejte je se slaninou, aby byly dobře obalené.
- Přilijte směs vajec, parmezánu a pepře k špagetám ve slanině a okamžitě důkladně promíchejte. Teplo z těstovin upečuje vejce, ale nechte směs jen krátce probublat, abyste se vyhnuli tvorbě vaječných hrudkovin.
- Na závěr můžete podle chuti přidat sojovou omáčku pro ještě křupavější chuť.
- Servírujte okamžitě a posypte dalším parmezánem a pepřem.