1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Humus z cizrny a sezamové pasty – lahodný a zdravý recept, který využívá cizrnu a sezamovou pastu. Humus může být vynikajícím přídavkem do sendvičů, dipem nebo jednoduše jako pomazánka na chléb. Získáte svou chuťí konzistenci a příjemnou vůni koření. Nejenže je tento humus vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, ale obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů. Připravte si tento jednoduchý recept a pochutnejte si na humusu plném chuti a zdraví!
Suroviny:
- 400 g cizrny (z konzervy nebo namočené a uvařené)
- 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citrónu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- špetka mletého červeného pepře
- olivový olej a paprika na ozdobu
Postup:
- Do mixéru přidejte cizrnu, sezamovou pastu, nasekaný česnek, olivový olej, šťávu z citrónu, mletý kmín, sůl a mletý červený pepř.
- Směs mixujte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Případně přidejte trochu vody nebo olivového oleje, pokud je humus příliš hustý.
- Hotový humus přendejte do misy a pokapejte olivovým olejem.
- Posypte humus paprikou a podávejte s čerstvým pečivem, zeleninou nebo jako pomazánku k chlebu.