15. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný a lehký recept na humus se sezamovou pastou. Tento tradiční středomořský pokrm s cizrny a tahini pastou je bohatý na vitamíny a minerály. Připravte si ho snadno a rychle a oslňte své hosty lahodnou a zdravou alternativou k běžným pochoutkám.
Suroviny
- 250g cizrny (nakládané nebo vařené)
- 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mleté papriky
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 hrnku vody
- Svazek čerstvé petržele (nasekaná)
Postup
- Do mixéru přidejte cizrnu, sezamovou pastu, česnek, citronovou šťávu, olivový olej, mletý kmín, sůl, papriku, pepř a vodu.
- Míchejte v mixéru, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
- Přidejte nasekanou petrželku a míchejte, dokud není dobře promíchaná.
- Pokud je humus příliš hustý, přidejte trochu vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Podávejte s čerstvým chlebem, pita chlebem, zeleninou nebo jako dip.