15. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Humus se sezamovou pastou
zdroj: Recepty 24/7

⁣Chutný​ a lehký‌ recept na humus se sezamovou pastou. Tento tradiční středomořský pokrm ‍s cizrny a tahini pastou ‌je bohatý ‌na vitamíny⁢ a minerály.⁤ Připravte‍ si ho snadno a rychle a oslňte své hosty lahodnou ⁤a zdravou alternativou ‌k⁣ běžným pochoutkám.

Suroviny

  • 250g cizrny⁣ (nakládané nebo vařené)
  • 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
  • 2 stroužky ‌česneku (nasekané)
  • 2⁢ lžíce citronové ⁤šťávy
  • 2 lžíce⁣ olivového oleje
  • 1/2⁣ lžičky mletého kmínu
  • 1/2 ‌lžičky soli
  • 1/4‌ lžičky mleté ⁣papriky
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého ‌pepře
  • 1/4 hrnku vody
  • Svazek čerstvé petržele (nasekaná)

Postup

  1. Do mixéru ‍přidejte cizrnu,‌ sezamovou pastu,⁣ česnek, ⁢citronovou šťávu, olivový​ olej, mletý ⁢kmín, ‌sůl, papriku, pepř a vodu.
  2. Míchejte v mixéru, dokud⁣ nezískáte hladkou a⁢ krémovou ⁤konzistenci.
  3. Přidejte nasekanou petrželku a míchejte,⁣ dokud není dobře promíchaná.
  4. Pokud je humus příliš‍ hustý,⁣ přidejte trochu vody, ⁢abyste dosáhli požadované konzistence.
  5. Podávejte s čerstvým chlebem, pita chlebem, zeleninou nebo jako dip.