11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí vývar se zeleninou je lahodná a zdravá polévka plná chuti. Tento recept vám přinese hřejivou a vydatnou večeři, kterou můžete připravit kdykoli potřebujete ukolébat svůj žaludek. Kombinace lahodných hovězích kusů, čerstvé zeleniny a aromatických bylinek dodává této polévce bohatou a vyváženou chuť. Navíc, příprava tohoto vývaru je snadná a rychlá. Dopřejte si tento výtečný hovězí vývar se zeleninou a vychutnejte si hořk, který hořčíčná semínka a hřebíček dodávají této tradiční české specialitě.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (přední část)
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 1 česneková hlava
- 3 bobkové listy
- 5 nového koření
- sůl
- pepř
Postup
- Maso zbavte přebytečného tuku a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
- Mrkev, petržel a celer omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Česnek rozdělte na stroužky a lehce properte.
- Na rozpáleném hrnci osmahněte maso z každé strany, dokud nezezlátne.
- Přidejte cibuli a česnek a nechejte krátce osmahnout.
- Přidejte zeleninu a osmahněte ještě chvíli.
- Zalijte vodou tak, aby vše bylo ponořené a přiveďte k varu.
- Přidejte bobkové listy, nové koření a dochuťte solí a pepřem.
- Snížte plamen a vařte vývar přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Vyjměte maso a zeleninu, sceďte vývar a můžete použít buď samotný, nebo jako základ pro polévku.