4. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí se zeleninou je lahodné jídlo plné chuti a nutričních hodnot. Tento recept vám přináší výživnou kombinaci šťavnatého hovězího masa s různými druhy zeleniny, která dodává jídlu pestrost a vitamíny. Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu, tento recept je pro vás. Připravte si hovězí s kvalitními surovinami, dodejte mu skvělou chuť přidáním vlastních bylinek a odrůžek. Užijte si výjimečnou kombinaci masové chuti a zdravé zeleniny ve svém talíři.
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (může být plec nebo roštěnec)
- 1 velká cibule
- 2 středně velké mrkve
- 1 menší celerový kořen
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 100 g hrášku (může být čerstvý nebo mražený)
- 2 stroužky česneku
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- špetka majoránky
- špetka tymiánu
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Mrkev, celer, červenou a žlutou papriku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibuli dozlatova.
- Přidáme hovězí maso a opečeme z všech stran, dokud nezezlátne.
- Přidáme nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, papriky) a dusíme spolu s masem 10 minut.
- Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a tymián.
- Zalijeme hovězím vývarem a přidáme rajčatový protlak a koncentrát. Promícháme.
- Přikryjeme pokličkou a necháme vařit na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Před koncem vaření přidáme hrášek a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
- Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut, dokud se hrášek neuváří.
- Hotové hovězí se zeleninou podáváme s rýží nebo knedlíky.