22. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
Hovězí bourguignonské s vínem
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignonské ⁣s vínem je lahodné francouzské jídlo, které⁢ si⁣ zamilujete! Jedinečná kombinace hovězího masa, koření a červeného vína vytvoří bohatou ‍a chutnou omáčku, ⁣která se ⁢skvěle‍ hodí k těstovinám nebo bramborové kaši. ‌Podívejte se na náš recept ‍a připravte si toto lahodné jídlo doma! ‍

Suroviny

  • 600 g hovězího masa
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 200 ml⁣ červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového ⁣protlaku
  • sůl, pepř, tymián, bobkový list
  • olej na smažení

Postup

  1. Na oleji osmahneme ⁢na kostičky nakrájenou slaninu, kterou ‍následně vyjmeme a odložíme.
  2. Na stejném tuku osmahneme na kostičky nakrájené hovězí maso, dokud‌ nezezlátne.
  3. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájený česnek a na plátky nakrájené mrkve.
  4. Zalijeme červeným​ vínem a necháme chvíli povařit.
  5. Přidáme rajčatový protlak, hovězí vývar, osolíme, opepříme a přidáme tymián⁢ a bobkový list.
  6. Přikryjeme pokličkou a dusíme​ na⁢ mírném‌ ohni asi 2 hodiny, dokud‌ maso ⁢není měkké.
  7. Při servírování můžeme posypat nasekanou petrželkou a podávat ‌s rýží nebo bramborovou kaší.