6. 10. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignonne je klasický francouzský recept, ve kterém se hovězí maso dusí ve víně s přídavkem koření a zeleniny. Tento lahodný pokrm je doplněný bylinkami a je ideální volbou pro speciální příležitosti nebo romantickou večeři. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si tento lahodný pokrm doma!
Suroviny:
- 500g hovězího masa
- 200g slaniny
- 2 cibule
- 4 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 1 lahev červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce hladké mouky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- bobkový list
- čerstvý tymián
Postup:
- Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, vyndáme a na stejném tuku zprudka osmažíme na kostky nakrájené hovězí maso.
- Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli a necháme nejprve zesklovatět a potom lehce zabarvit.
- Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, mouku a kratší dobu ještě podusíme.
- Zalijeme vínem, přidáme na kousky nakrájené rajče a vývar.
- Pod Pokličkou dochuťujeme asi 1,5 -2 hodiny v troubě při 170 °C.
- Na závěr přidáme bobkový list a tymián.