27. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Hovězí Bourguignon s máslovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Vyzkoušejte lahodný recept na⁢ Hovězí Bourguignon s máslovou omáčkou, který je​ skvělou ⁣volbou pro výjimečnou ​večeři. Tento tradiční ⁤francouzský pokrm spojuje kvalitní ‌hovězí ​maso s bohatou máslovou omáčkou, která zaručeně⁣ potěší vaše chuťové buňky. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si ⁢tento lahodný pokrm doma!

Suroviny:

  • 600 g hovězího masa (krkovička nebo plec)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 200 g slaniny
  • 200 ml červeného vína
  • 500⁣ ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce⁢ rajčatového​ protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, ‌pepř, olej, ‌máslo

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájejte na menší kousky a osušte ubrouskem.
  2. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nasekejte na ⁤drobné kousky.
  3. Na⁢ pánvi rozpalte ⁤olej a osmahněte ​na něm na kostky nakrájenou slaninu. Vyndejte​ ji z pánve.
  4. Do stejné⁢ pánve přidejte hovězí maso a opečte ho z ‌každé strany‍ dozlatova. Přidejte zeleninu ⁢a dejte restovat.
  5. Po chvíli zalijte⁢ maso červeným vínem a nechte vyvařit‍ alkohol.
  6. Přidejte hovězí vývar, rajčatový protlak a osolte, ‍opepřete. Přidejte také slaninu zpátky do‍ pánve.
  7. Přiklopte poklicí a ‍dusíme na mírném ohni asi 2⁢ hodiny, dokud maso ⁢není ‍měkké.
  8. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku ⁣a vytvořte jíšku. Vařte, dokud nezezlátne.
  9. Pomalu přilévejte omáčku z masa a vařte do zhoustnutí.
  10. Maso podávejte s máslovou omáčkou a např. s bramborovou ⁤kaší. Dobrou chuť!