16. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s brambory je klasické francouzské jídlo plné bohatých chutí a vůní. V tomto receptu se setkává jemně uzené hovězí maso s aromatickými bylinkami a červeným vínem, které vytváří nepřekonatelnou kombinaci. Brambory pak krásně doplňují tuto lahodnou směs, která se bude líbit každému milovníkovi kvalitního jídla. Vyzkoušejte tento recept a připravte si skvělou večeři pro svou rodinu nebo hosty!
Suroviny
- 600g hovězího masa (krkovička nebo roštěnec)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 100g slaniny
- 400ml červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bobkového listu
- 150g žampionů
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, česnek a kostky hovězího masa. Můžeme také přidat nakrájenou slaninu.
- Přendáme vše do hrnce a zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem. Přidáme rajčatový protlak, tymián, bobkový list a osolíme a opepříme podle chuti.
- Nastrouhané mrkve přidáme do hrnce a dusíme přibližně 2 hodiny na mírném ohni pod pokličkou. Občas promícháme.
- Zatímco se maso dusí, osmažíme na pánvi nakrájené žampiony. Přidáme je do hrnce a necháme spolu ještě chvilku podusit.
- Hovězí Bourguignon podáváme s vařenými brambory nebo domácím chlébem a posypeme nasekanou petrželkou.