16. 9. 2024
Autor: Olga Vařilová
Hovězí Bourguignon s brambory
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí Bourguignon s brambory je klasické francouzské jídlo plné‍ bohatých chutí a‍ vůní. V ⁣tomto receptu se⁣ setkává jemně ​uzené hovězí maso s ​aromatickými bylinkami a ‌červeným vínem, které vytváří nepřekonatelnou ⁤kombinaci. Brambory pak‍ krásně doplňují tuto lahodnou směs, která ‌se bude líbit ‍každému milovníkovi kvalitního ⁤jídla. Vyzkoušejte tento recept a připravte ⁢si​ skvělou večeři pro svou rodinu⁢ nebo hosty!

Suroviny

  • 600g hovězího masa (krkovička nebo roštěnec)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 100g slaniny
  • 400ml červeného‌ vína
  • 400ml hovězího vývaru
  • 2 ⁢lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička ‍tymiánu
  • 1 lžička bobkového listu
  • 150g žampionů
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Postup

  1. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme⁢ na něm ⁣nakrájenou cibuli, česnek a kostky hovězího ​masa. ​Můžeme také přidat nakrájenou slaninu.
  2. Přendáme vše do hrnce a zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem. Přidáme⁤ rajčatový⁢ protlak, tymián, ​bobkový list a osolíme a opepříme podle chuti.
  3. Nastrouhané mrkve přidáme‌ do hrnce a dusíme přibližně 2⁤ hodiny na ‍mírném ohni‍ pod pokličkou. Občas promícháme.
  4. Zatímco‌ se maso dusí, osmažíme na ⁢pánvi nakrájené žampiony. Přidáme je do hrnce a necháme ‌spolu ještě chvilku podusit.
  5. Hovězí Bourguignon podáváme s vařenými brambory nebo domácím chlébem a posypeme ‌nasekanou petrželkou.