18. 3. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon je lahodné francouzské jídlo připravené z masa hovězího, koření a zeleniny, které se duší ve víně. Tento klasický recept se podává s restovanými bramborami a je oblíbený pro svoji bohatou chuť a jednoduchý postup přípravy. Vyzkoušejte tento lahodný pokrm a rozhýbejte své chuťové buňky!
Suroviny
- 500g hovězího masa
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 200ml červeného vína
- 400ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
Postup
- Na pánvi osmahneme na oleji nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu.
- Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a restujeme, dokud nezbělá.
- Přidáme rajčatový protlak, mouku, víno a vývar. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
- Vše dáme do pekáčku, přikryjeme a pečeme v troubě při 180°C asi hodinu.
- V té době oloupeme brambory, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Bourguignon servírujeme s uvařenými brambory a posypeme nasekaným petrželem.