9. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
Hovězí Bourguignon
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí Bourguignon je klasické ⁢francouzské jídlo plné‍ chuti‍ a⁣ aroma. Tento recept vám ukáže, jak připravit jemně uzené a čerstvé hovězí, které se vaří ‌v červeném víně s aromatickými bylinkami⁤ a zeleninou. Výsledkem je dokonale měkké a šťavnaté maso, které se rozplývá ‍v ústech.​ S tímto receptem se stanete pravým mistrem⁤ v kuchyni a zaručeně ohromíte své hosty. Přesvědčte ‌se sami o jedinečném⁣ spojení chutí a vyzkoušejte​ tento tradiční⁢ francouzský klenot.

Suroviny:

  • 600 g⁢ hovězího masa ⁣na guláš
  • 2 cibule
  • 3 stroužky​ česneku
  • 3 mrkve
  • 100 g slaniny
  • 400 ml červeného​ vína
  • 400 ml hovězího​ vývaru
  • 2‍ bobkové listy
  • 2‍ lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajského ⁤protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a ⁢pepř podle⁤ chuti

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájejte na⁢ menší ⁢kostky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a⁤ nakrájejte ‍na⁤ drobné kousky.
  3. Mrkev oloupejte ⁢a nakrájejte na kolečka.
  4. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte‍ na ‌něm‍ cibuli, česnek a slaninu.
  5. Přidejte nakrájené‍ hovězí⁢ maso a opékejte je z každé strany, dokud nezezlátne.
  6. Přidejte ​rajský protlak a promíchejte.
  7. Přisypte mouku, zalijte​ červeným vínem a hovězím vývarem.
  8. Přidejte bobkové listy a dochuťte solí a‌ pepřem.
  9. Vše promíchejte, přiveďte ⁣k varu a⁣ poté snižte teplotu na minimum.
  10. Dejte pokličku na hrnec a nechte dusit přibližně 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
  11. Na konci dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Hotový hovězí Bourguignon podávejte s rýží, těstovinami nebo bramborovou kaší. Dobrou chuť!