Houbový guláš s čočkou a bramborami je chutný a výživný pokrm, kterým si jistě potěšíte své chuťové buňky. Tato lahodná kombinace hub, čočky a brambor vytváří sytou a sýrovou chuťovou explozi. Tento recept je skvělou volbou pro vegetariány i masožravce, kteří hledají zdravější alternativu klasického guláše. S houbami dodáte guláši bohatou a plnou chuť, čočka pak poskytne dostatek bílkovin a brambory doplní zdravé sacharidy. Vyzkoušejte tento lahodný guláš a těšte se na velkou porci šťavnatého a aromatického jídla, které vás zahřeje i po těžkém dni.
Suroviny
- 500 g smíšených hub (např. žampióny, šampiňony, hříbky)
- 200 g červené čočky
- 3 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušeného majoránky
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nastrouhejte cibuli a rozemelte česnek.
- V hrnci si rozehřejte olej a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte nastrouhaný česnek a smažte krátce.
- Přidejte huby a restujte je, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte sladkou papriku, kmín a majoránku. Dobře promíchejte.
- Přidejte čočku a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
- Na menší plamen nechte vařit asi 30 minut, dokud čočka a houby nezměknou.
- Konzistenci můžete upravit přidáním vody.
- Přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte dalších 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
- Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte teplý houbový guláš s čočkou a bramborami s čerstvým chlebem nebo knedlíky.