22. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Houbová polévka se smetanou
zdroj: Recepty 24/7

Potěšte své chuťové buňky výtečnou houbovou polévkou se smetanou. Tato ⁣lahodná až krémová⁢ polévka ⁢je plná bohatého houbového aroma a jemného dotyku smetany. S vybranými čerstvými houbami, zeleninou a​ aromatickými bylinkami ​je toto jídlo skvělou volbou pro každou⁤ příležitost, ať ⁢už jako ‍předkrm nebo hlavní chod. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte ​si tuto výjimečně‍ chutnou houbovou polévku se smetanou ve své vlastní kuchyni!

Suroviny

  • 500 g‌ hub ‍(např.⁢ žampióny nebo​ lišky)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle ⁣chuti

Postup

  1. Houby⁤ očistěte a nakrájejte na menší kousky.‌ Cibuli a česnek oloupejte a ⁣nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo⁤ a na něm osmahněte cibuli do zlatova.‌ Přidejte nakrájené ⁤houby a ⁢česnek a ‍smažte ještě cca 5 minut, dokud nezměknou.
  3. Přendejte osmažené houby do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k‍ varu a nechte vařit přibližně 20 minut, aby ⁤se houby změkčily.
  4. Poté směs rozmixujte ⁣do hladka pomocí mixéru⁢ nebo tyčového mixéru.
  5. Vrátíme‌ zpět na ‍sporák a ​přidejte smetanu ke šlehání. Přivedeme k varu a vaříme⁤ ještě⁢ cca ‌5 minut. Chcete-li, můžete do polévky přidat ještě ​prochu smetany nebo nasekané bylinky pro ⁤ozdobu.
  6. Před podáváním dochuťte solí a pepřem⁤ dle chuti.
  7. Houbovou polévku se smetanou můžete podávat ⁣teplou s čerstvým chlebem‌ nebo grilovaným toastem.