3. 10. 2024
Autor: Olga Vařilová
Gratin Dauphinois s česnekem
zdroj: Recepty 24/7

Gratin Dauphinois s česnekem je lahodná francouzská pochoutka, která se skládá z plátků brambor zalitých směsí⁣ smetany, mléka a česneku. Tento bohatý⁣ a krémový⁤ pokrm bude‍ skvělou volbou ⁢pro večeři nebo jako příloha ‌k masu. Sledujte náš recept a připravte⁣ si tuto lahůdku doma!

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 3 stroužky⁣ česneku
  • 400 ml smetany‍ ke šlehání
  • 200 ml‌ mléka
  • 100 ⁢g strouhaného⁤ sýra
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

  1. Brambory oloupejte ⁢a​ nakrájejte‌ na tenké plátky.
  2. Oloupané stroužky česneku ⁢nakrájejte na drobno.
  3. V​ misce smíchejte‍ smetanu, mléko, česnek, sůl,‌ pepř a muškátový‍ oříšek.
  4. Na​ dno pekáče vysypte vrstvu brambor a zalijte trochou směsi smetany.
  5. Pokračujte vrstvením brambor a ​zaléváním směsí, ‍na závěr posypte‍ strouhaným sýrem.
  6. Předehřejte troubu na 180°C‍ a‌ vložte gratin ⁢do trouby⁣ na cca 45-50 minut, dokud není povrch zlatě hnědý a⁤ brambory ⁢měkké.
  7. Podávejte horké jako přílohu k masovým pokrmům nebo⁢ jako samostatné jídlo.