16. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
Gado gado s ořechovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Gado gado s ořechovou omáčkou je tradiční indonéský pokrm ⁢plný chutí a vůní. Tento recept kombinuje čerstvé zeleninu s ořechovou omáčkou, která dodává‍ jídlu bohatou a krémovou texturu. Skvělá volba‌ pro vegetariány i všechny ⁤milovníky exotické kuchyně!

Suroviny:

  • 200 g čerstvé zelí
  • 200 ⁤g ⁢fazolových klíčků
  • 200 g sterilizovaných fazolí
  • 200 g ředkviček
  • 150⁢ g⁣ mrkve
  • 150 g okurek
  • 100 g tofu
  • 4 vajíčka
  • 100 g arašídového másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce hřebíčkového cukru
  • sůl ​a pepř podle chuti
  • na dochucení přírodní pomerančová šťáva nebo citronová šťáva

Postup:

  1. Připravte si omáčku. V míse smíchejte arašídové‌ máslo, rozmačkaný‍ česnek, sójovou omáčku, hřebíčkový cukr a šťávu z ⁣citrusu. Dochucete solí a ⁢pepřem podle chuti. Omáčku si můžete případně zředit⁣ trochou vody, ‌pokud je příliš hustá.
  2. Nastrouhejte mrkev a⁤ jemně nařežte zelí, ředkvičky, okurky a tofu.
  3. V hrnci ‍s vařící osolenou vodou ⁢uvařte vajíčka natvrdo, oloupejte je a rozpůlíte.
  4. Na‍ pánvi si opečte na másle tofu, dokud není⁣ zlatavé. Na stejné pánvi si lehce⁢ orestujte i ‍fazolové klíčky.
  5. Na talíře si‍ připravte zeleninovou směs z nařezaného zelí, ředkviček, ​okurek, fazolových klíčků ‍a sterilizovaných ⁣fazolí. Přidejte nastrouhanou⁣ mrkev a opečené tofu.
  6. Před podáváním zalijte gado‍ gado ořechovou omáčkou a ozdobte rozpůlenými vařenými vajíčky.