16. 2. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Gado gado s ořechovou omáčkou je tradiční indonéský pokrm plný chutí a vůní. Tento recept kombinuje čerstvé zeleninu s ořechovou omáčkou, která dodává jídlu bohatou a krémovou texturu. Skvělá volba pro vegetariány i všechny milovníky exotické kuchyně!
Suroviny:
- 200 g čerstvé zelí
- 200 g fazolových klíčků
- 200 g sterilizovaných fazolí
- 200 g ředkviček
- 150 g mrkve
- 150 g okurek
- 100 g tofu
- 4 vajíčka
- 100 g arašídového másla
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hřebíčkového cukru
- sůl a pepř podle chuti
- na dochucení přírodní pomerančová šťáva nebo citronová šťáva
Postup:
- Připravte si omáčku. V míse smíchejte arašídové máslo, rozmačkaný česnek, sójovou omáčku, hřebíčkový cukr a šťávu z citrusu. Dochucete solí a pepřem podle chuti. Omáčku si můžete případně zředit trochou vody, pokud je příliš hustá.
- Nastrouhejte mrkev a jemně nařežte zelí, ředkvičky, okurky a tofu.
- V hrnci s vařící osolenou vodou uvařte vajíčka natvrdo, oloupejte je a rozpůlíte.
- Na pánvi si opečte na másle tofu, dokud není zlatavé. Na stejné pánvi si lehce orestujte i fazolové klíčky.
- Na talíře si připravte zeleninovou směs z nařezaného zelí, ředkviček, okurek, fazolových klíčků a sterilizovaných fazolí. Přidejte nastrouhanou mrkev a opečené tofu.
- Před podáváním zalijte gado gado ořechovou omáčkou a ozdobte rozpůlenými vařenými vajíčky.