20. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
Džughe (brokolicová polévka)
zdroj: Recepty 24/7

Džughe je zdravá⁢ a ⁤chutná​ brokolicová polévka, která ⁤se stane‍ oblíbeným jídlem nejen ​pro vegetariány. Tato polévka je plná vitamínů a minerálů a snadno‍ se připravuje. S jemnou konzistencí a lahodnou ​chutí zaručeně potěší všechny milovníky brokolice. Vyzkoušejte tento​ jednoduchý recept na‍ džughe a nechte své‍ chuťové buňky tančit radostí.

Suroviny

  • 1 velká hlava⁢ brokolice
  • 2 cibule
  • 2​ stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ‍lžíce mouky
  • 1‍ lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • černočerná pepř podle chuti
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo ‍vody
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • křupavá⁤ slanina ​na ozdobu (pokud preferujete)

Postup

  1. Brokolici očistěte, rozdělte na růžičky a ⁤nakrájejte i stopky.
  2. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno. Brambory oloupejte a nakrájejte ⁤na menší kousky.
  3. V ⁤hrnci na středně silném plameni ‍zahřejte ​olivový olej. Přidejte ⁢cibuli ⁢a ‍česnek a osmahněte je dozlatova.
  4. Přidejte brokolici, brambory,‌ mouku, kmín,​ koriandr, sůl a‌ pepř. Promíchejte ‍a vařte asi 5⁢ minut, dokud brokolice nezezlátne.
  5. Přidejte ⁤zeleninový⁤ vývar ‍nebo vodu a přiveďte k varu. Vařte⁤ 10-15 minut,‍ dokud se​ zelenina nezměkne.
  6. Odstraňte hrnec ‌ze sporáku ⁣a přidejte⁣ smetanu. Smetanou prošlehejte⁣ polévku tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
  7. Pokud si přejete,⁤ opečte křupavou slaninu‌ na pánvi a použijte ji jako ozdobu polevy.
  8. Servírujte teplou a ozdobte křupavou slaninou nebo bylinkami ‌podle chuti.