20. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Džughe je zdravá a chutná brokolicová polévka, která se stane oblíbeným jídlem nejen pro vegetariány. Tato polévka je plná vitamínů a minerálů a snadno se připravuje. S jemnou konzistencí a lahodnou chutí zaručeně potěší všechny milovníky brokolice. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na džughe a nechte své chuťové buňky tančit radostí.
Suroviny
- 1 velká hlava brokolice
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mouky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička soli
- černočerná pepř podle chuti
- 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 250 ml smetany ke šlehání
- křupavá slanina na ozdobu (pokud preferujete)
Postup
- Brokolici očistěte, rozdělte na růžičky a nakrájejte i stopky.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci na středně silném plameni zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
- Přidejte brokolici, brambory, mouku, kmín, koriandr, sůl a pepř. Promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud brokolice nezezlátne.
- Přidejte zeleninový vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Vařte 10-15 minut, dokud se zelenina nezměkne.
- Odstraňte hrnec ze sporáku a přidejte smetanu. Smetanou prošlehejte polévku tyčovým mixérem, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Pokud si přejete, opečte křupavou slaninu na pánvi a použijte ji jako ozdobu polevy.
- Servírujte teplou a ozdobte křupavou slaninou nebo bylinkami podle chuti.