30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Dýňová polévka se švestkami
zdroj: Recepty 24/7

⁢ Dýňová polévka se švestkami ‌je lahodná a⁤ zdravá vegetariánská varianta,⁤ která vás dostane svou jedinečnou chutí. Tato‍ polévka kombinuje žlutou⁣ dýni s osvěžujícími švestkami, ‍které dodávají jemný sladkokyselý nádech. Výsledkem ⁤je​ krémová a aromatická polévka, která‍ je vhodná pro​ všechny milovníky dobře⁤ připraveného jídla. S‌ naším​ jednoduchým ⁤receptem ​si tuto výjimečnou polévku ‌můžete snadno připravit⁣ doma a potěšit tak své chuťové buňky.

Suroviny

  • 1 středně velká dýně
  • 200 g⁤ švestek
  • 1 cibule
  • 2 ⁣stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového ⁣oleje
  • 1⁣ l zeleninového vývaru
  • 200⁢ ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle chuti
  • kopr na dozdobení

Postup

  1. Dýni zbavte slupek, vydlabejte ⁤semena a nakrájejte na menší kousky.
  2. Švestky omyjte, rozpůlíte a ‌odstraníte pecky.
  3. Cibuli⁢ a‍ česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
  4. Do hrnce nalijte olivový olej a rozehřejte.
  5. Přidejte cibuli a česnek a nechte chvíli restovat, dokud nezezlátnou.
  6. Přidejte dýni a švestky a opékejte je spolu s ⁤cibulí a česnekem.
  7. Zalijte​ zeleninovým vývarem ⁢a⁢ vařte, dokud se dýně a švestky nezměknou.
  8. Nakonec přidejte ⁣smetanu ⁢a vše rozmixujte pomocí mixéru na hladkou polévku.
  9. Polévku osolte a opepřete⁣ podle chuti.
  10. Před podáváním ozdobte⁤ nasekaným ⁢koprem.