27. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Domácí těstoviny s omáčkou pomodoro
zdroj: Recepty 24/7

Domácí ⁣těstoviny s omáčkou⁤ pomodoro: Návod, jak si připravit svěží a lahodně chuťové​ těstoviny přímo⁤ z vlastní‍ kuchyně.⁣ Díky omáčce pomodoro⁣ z čerstvých rajčat získají těstoviny jemnou, sladkou⁣ a příjemně kyselou ‌chuť. Recept obsahuje⁢ podrobný postup, který je snadno⁤ následovatelný ⁤i pro začátečníky. ⁣Vyberte si ⁢nejlepší těstoviny (spaghetti, tagliatelle nebo‌ fusilli) a​ vytvořte si výjimečnou⁤ domácí italskou specialitu ve svém ⁣vlastním⁣ domově.‍

Suroviny

  • 250‍ g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 ‍lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g loupaných ⁤rajčat (z ⁢konzervy)
  • 2 ⁤stroužky česneku⁤ (nasekané)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 1‌ lžička sušeného bazalku
  • 1 lžička cukru
  • olivový olej na smažení
  • sůl a ​pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve⁣ připravte těsto na těstoviny. ⁤Do mísy prosijte mouku, přidejte vejce, sůl a ‌olivový ⁤olej. Vše dobře promíchejte a postupně⁤ přilévejte⁤ vodu, dokud ⁢nezískáte hladké těsto. Těsto vypracujte na pomoučené‍ pracovní ploše a⁢ nechte ho ⁤odpočinout přibližně⁤ 30⁤ minut.
  2. Mezitím si připravte omáčku pomodoro. Na pánvi‌ rozehřejte ⁢olej, přidejte⁣ cibuli a česnek a osmažte ‍je dozlatova. Přidejte loupaná rajčata, sušený​ bazalk a cukr. Podle chuti osolte a opepřete. Vařte omáčku přibližně‍ 15-20 minut, dokud se neztěžkne.
  3. Po odpočinku těsto⁢ rozdělte na menší kousky. Každý kousek postupně protahujte válečkem a pak ‌ho ‌překrajujte na proužky stejné ⁢šířky.
  4. Přiveďte osolenou vodu v⁣ hrnci k varu a ​vložte do ní připravené těstoviny. Vařte je asi⁤ 2-4 minuty,‌ dokud ⁤nevyplavou na hladinu. ‌Odsypte⁤ těstoviny a ‍přidejte je do‍ omáčky pomodoro.
  5. Jemně promíchejte, ​aby se omáčka rovnoměrně⁣ rozložila na těstovinách. Podávejte ihned a můžete přidat strouhaný parmezán ⁢nebo nasekaný bazalk na ozdobu.