27. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Domácí těstoviny s omáčkou pomodoro: Návod, jak si připravit svěží a lahodně chuťové těstoviny přímo z vlastní kuchyně. Díky omáčce pomodoro z čerstvých rajčat získají těstoviny jemnou, sladkou a příjemně kyselou chuť. Recept obsahuje podrobný postup, který je snadno následovatelný i pro začátečníky. Vyberte si nejlepší těstoviny (spaghetti, tagliatelle nebo fusilli) a vytvořte si výjimečnou domácí italskou specialitu ve svém vlastním domově.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g loupaných rajčat (z konzervy)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 cibule (nasekaná)
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička cukru
- olivový olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve připravte těsto na těstoviny. Do mísy prosijte mouku, přidejte vejce, sůl a olivový olej. Vše dobře promíchejte a postupně přilévejte vodu, dokud nezískáte hladké těsto. Těsto vypracujte na pomoučené pracovní ploše a nechte ho odpočinout přibližně 30 minut.
- Mezitím si připravte omáčku pomodoro. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a osmažte je dozlatova. Přidejte loupaná rajčata, sušený bazalk a cukr. Podle chuti osolte a opepřete. Vařte omáčku přibližně 15-20 minut, dokud se neztěžkne.
- Po odpočinku těsto rozdělte na menší kousky. Každý kousek postupně protahujte válečkem a pak ho překrajujte na proužky stejné šířky.
- Přiveďte osolenou vodu v hrnci k varu a vložte do ní připravené těstoviny. Vařte je asi 2-4 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Odsypte těstoviny a přidejte je do omáčky pomodoro.
- Jemně promíchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozložila na těstovinách. Podávejte ihned a můžete přidat strouhaný parmezán nebo nasekaný bazalk na ozdobu.