26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Domácí těstoviny s bazalkovým pestem.
zdroj: Recepty 24/7

Domácí těstoviny s bazalkovým pestem: Vyrobte si své vlastní ​lahodné těstoviny a ⁢osvěžte je ⁢aromatickým bazalkovým pestem. Tento recept vás‌ naučí,⁣ jak ⁣snadno vyrobit domácí těstoviny a jak‌ je sladit s bohatým ​a ⁣čerstvým bazalkovým ‌pestem. Připravte si zdravý ⁤a chutný pokrm plný přírodních ingrediencí, který okouzlí nejen⁤ vaše⁣ chuťové buňky, ale⁤ i ⁣vaše blízké.

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 2⁤ lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky‍ soli
  • 70 g čerstvé bazalky
  • 40 ​g ​piniových oříšků
  • 40 g parmazánu
  • 2 stroužky ‌česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • Sůl ‌a pepř dle chuti

Postup

  1. Do mísy ‌prosijeme ‍mouku a uděláme v ní důlek.
  2. Do důlku ‌rozklepneme vejce a přidáme ⁢olej a sůl.
  3. Postupně‍ zamícháme lžící od středu směrem​ na ⁣okraje, dokud nevznikne hrudkovitá ‌hmota.
  4. Hmota by měla mít konzistenci vláčného těsta. Případně můžeme přidat trochu vody nebo mouky.
  5. Těsto ⁤vyklopíme na pomoučenou stolnici a hněteme ⁢ho asi 10 minut, dokud se nestane hladkým a elastickým.
  6. Zabalíme‌ těsto ​do potravinové⁤ folie ⁤a necháme odpočinout asi 30 minut.
  7. Mezitím si připravíme⁤ pesto. V mixéru rozmixujeme bazalku, piniové‍ oříšky, parmazán, česnek a olivový olej.
  8. Případně dochutíme solí a ⁤pepřem dle⁤ chuti. Pesto by mělo‍ mít ⁣krémovou⁢ konzistenci.
  9. Odpoceděné těsto rozdělíme na ⁢menší kousky a postupně protlačujeme ‍těstovou ⁣strojní‌ na ⁣pláty o různé tloušťce.
  10. Pláty těsta necháme lehce uschnout asi ⁢15 minut.
  11. Vodu s osolením dáme vařit v hrnci⁣ a přidáme těstoviny. Vaříme asi 3-4 minuty, dokud nejsou al ⁢dente.
  12. Poté scedíme‌ těstoviny ⁣a ⁣smícháme je ​se šťouchaným pestem.
  13. Servírujeme teplé ⁣a ozdobíme lístkem bazalky.